Доступність посилання

ТОП новини

В Україні бракує 200 тисяч робітників


Про високий дефіцит робітничих кадрів на підприємствах України заявив народний депутат, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець час круглого столу «Дисбаланс на ринку праці. Робітничі професії: сьогодення та перспективи».

М. Волинець зазначив, що в Україні найнижчий рівень оплати праці робітників, порівняно з сусідніми державами, і найвищий показник травматизму на виробництві. За його словами, підприємці зволікають із технічним переоснащенням виробництва, експлуатуючи робітників «за копійки» і заощаджуючи на модернізації підприємств.

«Тим часом у суспільстві закріплюється стереотипне уявлення про робітників як представників соціального дна. У цехах сьогодні більше 90% працівників – люди передпенсійного віку, молоді тут не нараховується й 7%», – сказав М. Волинець. Він додав, що у вугільній галузі, зокрема, близько 60% робітників передпенсійного віку.

Загалом же, за голови КВПУ, дефіцит працівників робітничих спеціальностей в України сягає 200 тисяч і зростатиме навіть попри нинішній спад виробництва.

А за словами голови Громадської ради з профтехосвіти при Міністерстві освіти і науки України Петра Качаловського, 9 з 10 випускників шкіл обирають вищу освіту за економічними та юридичними спеціальностями, які вважаються престижними. Він додав, що загалом за останні п’ять років кількість учнів профтехучилищ скоротилася на 100 тисяч.

XS
SM
MD
LG