Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: останні приготування до грудневої зустрічі


Бельгія -- штаб-квартира НАТО у Брюсселі
Бельгія -- штаб-квартира НАТО у Брюсселі

Брюссель – 19 листопада у штаб-квартирі Північноатлантичного союзу відбулося засідання Комісії Україна – НАТО на дипломатичному рівні. Її учасники обговорили підготовку до грудневої зустрічі голів зовнішньополітичних відомств країн-союзниць НАТО, де має розглядатися можливість надати Україні План дій для членства. У роботі комісії взяв участь український міністр закордонних справ Володимир Огризко; він також зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Гоопом Схеффером. Практичні питання військової співпраці мають розглянути на засіданні Комісії в четвер.

Засідання Комісії Україна – НАТО – останнє перед зустріччю міністрів закордонних справ країн-членів Північноатлантичного союзу, де 2–3 грудня вирішиться доля ПДЧ для України. Тому сьогодні у брюссельській штаб-квартирі НАТО говорили про внутрішньополітичну ситуацію в Україні, реформи Збройних сил, пріоритети її зовнішньої політики та прогрес після Бухарестського саміту НАТО.
Голова української дипломатії Володимир Огризко також прибув до Брюсселя для участі в засіданнях комісії. У першій половині дня міністр закордонних справ мав зустріч із Генеральним секретарем НАТО Яапом де Гоопом Схеффером.
Представник прес-служби НАТО Роберт Пшель в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив: «Сторони говорили насамперед про ситуацію з теперішнім станом політики безпеки. Йшлося, звичайно, про План дій для членства, військові реформи. (Генеральний секретар НАТО) наголосив на важливості України для багатьох сфер, що мають вирішальне значення для країн-союзниць. У свою чергу, український міністр поділився думками щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні, стосунків із сусідами й таким іншим. Це був останній із численних заходів перед наступним самітом, адже (між Україною і НАТО) відбувається дуже інтенсивний діалог».
Підсумовуючи участь у засіданні Комісії Україна – НАТО, міністр закордонних справ Володимир Огризко зазначив, що Україна інтенсивно посувається до членства в Північноатлантичному союзі.
Україна й НАТО плануватимуть майбутні військові місії
20 листопада має відбутися наступна сесія засідання Комісії за участю представників оборонних відомств країн-членів НАТО та України. Обговорюватимуть суто військову співпрацю.
Участь у цій сесії братиме голова оборонного відомства України Юрій Єхануров. Особливу увагу приділятимуть обговоренню практичних проектів військової співпраці та участі української армії в майбутніх операціях НАТО.
Представник Військового комітету Північноатлантичного союзу полковник Массімо Паніцці пояснив: «На засіданні обговорюватиметься участь України у військових операціях Північноатлантичного альянсу, адже відомо, що вона є його важливим партнером. Одна з тем порядку денного – планування військових операцій та співробітництва на наступний рік».
Він додав, що під час зустрічі також йтиметься про британсько-французьку ініціативу щодо залучення України до модернізації військових вертольотів НАТО і підготовки екіпажів.
«НАТО дасть Україні місце в світовій системі безпеки» – Єхануров
Міністр оборони України цього тижня ще раз підтвердив серйозні наміри України стосовно євроатлантичної інтеграції. Юрій Єхануров заявив, що саме НАТО дає Україні можливість знайти своє місце у світі та глобальній системі безпеки.
Тим часом речник Північноатлантичного союзу Джеймз Аппатурай наголосив, що План дій для членства в НАТО останнім часом дуже політизується.
«Без сумніву, слово «ПДЧ», як і самий процес надання Плану дій для членства в НАТО, стали дуже заполітизованими. І незалежно від того, яким буде остаточне рішення, ми не повинні поглиблювати цього явища. «Так» наданню ПДЧ не означає власне членства (України й Грузії) вже наступного дня. Так само, як «ні» (з наданням ПДЧ) – не означає остаточного «ні» самому членству в НАТО», – наголосив речник Північноатлантичного союзу Джеймз Аппатурай.
(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG