Доступність посилання

ТОП новини

Презентували документальну стрічку «Голод-33. Дніпропетровський аспект»


Сорокахвилинний фільм наповнений унікальними історичними свідченнями, інтерв’ю з очевидцями подій «чорного 33-го».

Фільм, повідомляє наша кореспондентка в Дніпропетровську Юлія Рацибарська, зняло творче об’єднання «Світовид» на замовлення міської влади Дніпропетровська. Матеріали для стрічки режисер Сергій Довгаль зі своїми однодумцями збирав близько двох років.

За словами творців, подієвий стрижень фільму – Голодомор 1932-1933 років, проте сюжетні й тематичні лінії простягаються від 1917 року.

Стрічка ґрунтується на архівних матеріалах, кіно- та фотодокументах 1930-х років. Вони підсилені розповідями живих свідків тих часів, які ще раз доводять, що Голодомор 1932-33-го років був спланованою акцією сталінського режиму.

Автори сподіваються, що з їхньою роботою зможе ознайомитись широкий глядацький загал, а влада посприяє тому, аби стрічку протранслювали на телебаченні.

Сьогодні ж у Дніпропетровську презентували регіональний том Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні.

Він складається з понад 1,2 тис. сторінок, на яких викладено понад 9 тис. свідчень очевидців. До Мартирологу Дніпропетровської області місцеві історики включили понад 65 тис. прізвищ земляків, що загинули під час Голодомору. Дані щодо причин смерті кожного з цих людей підтверджені архівними документами.

Втім, на думку науковців, це – далеко не повний перелік загиблих від голоду на Дніпропетровщині: в архіві є чимало документів тих років зі знищеними чи понівеченими сторінками. Відтак науково-пошукову роботу будуть продовжувати.

В Україні День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій відзначається щороку, в останню суботу листопада.
XS
SM
MD
LG