Доступність посилання

ТОП новини

Путін попереджає США про «адекватну відповідь» на ПРО


Виступаючи у Санкт-Петербурзі на міжнародній конференції з питань гуманітарного права, прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявив:

«Які б аргументи наші американські партнери на наводили, – для нас абсолютно ясно, що проект ПРО націлений проти стратегічного потенціалу Росії, і ми не можемо не дати на нього адекватну відповідь. Невідомо, хто виграє від цих дій, але зрозуміло, що програє світ загалом і, передусім, Європа».

Володимир Путін повторив слова президента Росії Дмитра Медведєва, сказані напередодні на прес-конференції в столиці Перу Лімі, що в разі, якщо нова американська адміністрація «утримається від намірів облаштовувати чеську і польську ділянки ПРО», то і питання відповідних дій Росії «відпаде саме по собі».

Прем’єр Росії закликав, серед іншого, не допустити, щоб розширення військових союзів йшло на шкоду іншим учасниками майбутнього договору про загальноєвропейську безпеку. При цьому Володимр Путін послався на «сигнали підтримки логіки Росії у провідних європейських країнах», навівши – як приклад – заяву президента Франції, яка головує в ЄС.

На нещодавньому саміті Євросоюз-Росія Ніколя Саркозі виступив за те, щоб до підписання договору про безпеку «держави і регіональні організації в Євроатлантиці утрималися від односторонніх кроків, які можуть негативно відбитися на загальноєвропейській безпеці».

Обраний майбутній керівник Сполучених Штатів Америки Барак Обама заявив раніше цього місяця, що нова американська адміністрація не відмовиться від планів розташувати елементи американської системи протиракетної оборони у Польщі та Чехії.

XS
SM
MD
LG