Доступність посилання

ТОП новини

«Цінне паливо». Нове газове загострення між Україною та Росією. Україна може залишитися без газу?


Україна може залишитися без газу?
Україна може залишитися без газу?

Стягнути борг за газ у добровільному або в примусовому порядку, таке завдання дав президент Росії Дмитро Мєдвєдєв на зустрічі з главою «Газпрому». Якщо Київ не підпише з компанією контракт про постачання наступного року і не розрахується за борг, з 1 січня 2009 року Україна може залишитися без газу, пізніше зауважив речник російського паливного монополіста Сергій Купріянов. Хоча представник української компанії «Нафтогаз» переконував, що Україна не має боргів перед Росією, бо вже кілька років отримує газ посередника «РосУкрЕнерго». Тож є борг чи ні? З чим пов’язане нове газове загострення між Україною та Росією? Якими ж можуть бути нові ціни на газ та чи готова до них Україна?

Погасити борг та поступово переходити на ринкові ціни

Сергій Купріянов заспокоїв, що час домовитися ще є, але без угоди поставок газу чекати не варто. Речник «Газпрому» при цьому наголосив: «Якщо Україна не виконає домовленості про поступовий перехід на ринкові ціни до 2011 року, такі ціни діятимуть уже з наступного року. І блакитне паливо можна буде купити за 400 доларів за тисячу кубометрів». А зараз вартість – 179,5 доларів за тисячу кубів. Нове газове загострення між Україною та Росією виникло не просто так, констатує московський журналіст Радіо Свобода Віталій Портников, нагадуючи, коли саме господар Кремля заговорив про 400 доларів. «Зустріч Президента Російської Федерації Дмитра Медведєва з головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером відбувалися на тлі досить гострої реакції російського президента з приводу його запрошення на урочистості, присвячені пам’яті жертвам Голодомору, а також жорсткою реакцією Президента України Віктора Ющенка на демонстративне небажання Дмитра Медведєва приїздити в Київ. Мова зараз іде не про газ. Дмитро Медведєв дає зрозуміти українським політикам, що Москва й надалі не збирається мати ніяких справ із Президентом України Віктором Ющенком. Це сигнал для Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко і лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Якщо вони бажають мати добрі стосунки із Москвою і взагалі домовлятися про щось із Кремлем, то вони не можуть домовлятися із Віктором Ющенком».

Справжня сума боргу. Суперечки не вщухають...

Натомість заступник голови «Нафтогазу» Володимир Триколич стверджує, що Україна «Газпрому» нічого не винна. А є борг перед посередником - «Росукренерго». І він удвічі менше озвученого Дмитром Медведєвим і становить приблизно 1,3 мільярда доларів, заявив Радіо Свобода речник «Нафтогазу» Валентин Землянський. «На сьогодні сума поточного боргу, яка документально оформлена, складає 1,3 мільярда доларів, але це борг НАК «Нафтогаз» перед «РосУкрЕнерго», оскільки він на сьогодні є єдиним постачальником газу в Україну, який на кордоні викуповує НАК «Нафтогаз України». Що стосується досудових позовів, про які сьогодні говориться, і заяв Володимира Триколича з приводу відсутності стосунків із «Газпромом» – це пояснюється контрактом саме з «РосУкрЕнерго», який укладено на поточний рік щодо постачання. З «Газпромом» на сьогодні ми маємо контракти на транзит російського газу територією України до країн Західної Європи».

Крім суперечки навколо того, кому саме винна Україна за газ, залишаються дискусії стосовно того, скільки винна. Адже 2,5 мільярда доларів і 1,3 мільярда - це дві великі різниці, як кажуть в Одесі. Про справжню суму боргу розповідає експерт Центру Разумкова Володимир Саприкін. «Тут є певні здогадки. Оскільки обидва (український та російський) сектори працюють у закритому режимі. Однак можна оцінити таким чином, що українська сторона не врахувала або відняла із суми боргу такі речі, як суму дивідендів компанії «Укргаз-Енерго» (внутрішня дочка «РосУкрЕнерго» та НАК «Нафтогаз»)».

Питання боргу можна врегулювати

Питання боргу за газ можна врегулювати вже в найближчі дні, сподівається Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. За її словами, паливо, яке споживає Україна зараз, проплачене повністю. А у попередні роки блакитне паливо закачували у сховища з відстрочкою оплати, до того як починали використовувати. Але Росія поставила перед Україною умову оплачувати весь газ, який закачується у сховища. Тим часом делегація «Нафтогазу» терміново поїхала до Москви.

До «газової війни» з Росією справа не дійде, Україна не залишиться без блакитного палива, прогнозує експерт Центру Разумкова Володимир Саприкін. Водночас він каже, що не буде й ціни 400 доларів за кубометр. «Є достатньо часу, щоб урегулювати питання боргу, адже деякі кошти надійшли з Міжнародного валютного фонду. Напряму Україна не може ними скористатися, однак за допомогою Нацбанку та уряду можна виробити законно-юридичну схему, щоб терміново сплатити ці кошти. А ціни в 400 доларів бути не може, оскільки це є завищена ціна. Європейські країни зараз платять дещо більше, ніж 400 доларів, однак це пов’язано з тим, що не проведено коригування ціни у зв’язку з кардинальним падінням цін на нафту та нафтопродукти, а газ пов’язаний із цими енергоносіями».

Україна не готова до підвищення. Чи зросте ціна на газ?

Не конче ціна у 400 доларів стане реальністю, запевняє фахівець з енергетичних питань Олександр Гудима. «Постачання газу в Україну автоматично тягне за собою обмеження постачання газу в Європу. Зараз у зв’язку з фінансово-економічною кризою падають обсяги споживання газу в Європі і світі, тобто «Газпром» зменшує свої прибутки і має серйозні проблеми. Якщо в Європі з 1 січня ціна на газ буде зменшуватися, то запитання, чому для України вона має різко збільшуватися? Коли Україна (Тимошенко) і Росія (Путін) підписали стратегічну угоду. Росія буде відмовлятися від угоди? Лише через 3 роки ми перейдемо від 170 до 380 (умовно) доларів за тисячу кубометрів».

Якщо все-таки всупереч світовому падінню цін на нафту вартість газу для України зросте до 400 доларів за кубометр, це буде для вітчизняної економіки неабияким випробуванням, каже колишній міністр палива та енергетики України Юрій Бойко. «Для нашої економіки ця цифра велика і галузі промисловості, які споживають газ, будуть у скрутному становищі. Вони зараз у скрутному становищі за світовою кон’юнктурою цін та із-за фінансово-економічної кризи. А, відповідно, зростуть і комунальні тарифи».

Зі свого боку президент Міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук наполягає на тому, що Україні невигідна низька ціна на російський газ. «Низька ціна заблокувала усі наші програми енергозбереження та альтернативних джерел енергії». Хоча 400 доларів, визнає він, це забагато.

Тим часом Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко зазначила, що 17 мільярдів кубометрів газу, закачаного в українські сховища, вистачить для того, щоб без проблем пережити зиму.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG