Доступність посилання

ТОП новини

У Криму триває конфлікт між Муфтіятом і Сімферопольською міськрадою за Соборну мечеть


Сімферополь – У Сімферополі мусульмани, так і не дочекавшись дозволу влади, виклали символічний паркан довкола місця, де збираються збудувати Джума-Джамі – Соборну мечеть.

Під час встановлення символічного паркану на місці будівництва Соборної мечеті (Фото Заїра Акадирова)
За право на намаз у Джума-Джамі місцеві мусульмани борються із середини 90 років минулого століття. А нинішня акція протесту триває із січня нинішнього року. Мусульмани протестують проти заборони місцевої влади будувати Соборну мечеть на земельній ділянці, яку сама ж Сімферопольська міська рада раніше, у 2004 році, виділила Духовному управлінню мусульман Криму.
Тоді Муфтій мусульман Аджи Еміралі Аблаєв закликав єдиновірців підтримати Духовне управління і принести на місце будівництва мечеті по одній цеглині від кожного мусульманина. Але до цієї акції долучитися кримчани й інших віросповідань. За кілька місяців усі разом зібрали понад 137 тисяч штук каменя-ракушняка і грошей ще на 40 тисяч цеглин. І саме із цього каменя-ракушняка у неділю мусульмани виклали символічний паркан заввишки 1 метр – по периметру земельної ділянки, де будуватиметься Джума-Джамі.
Супермаркет чи мечеть?
За неофіційною інформацією, чиновники надумали віддати перспективну ділянку на виїзді із Сімферополя на Південне узбережжя Криму під будівництво супермаркету. Але коли про це почали писати і говорити мас-медіа, у лютому Сімферопольська міськрада ухвалила рішення визнати ділянку землі по вулиці Ялтинській, 22 і прилеглу до неї територію «лісопарковою зоною». Відтоді між Духовним управлінням мусульман Криму і міською радою тривають судові суперечки. Двічі Муфтіят вигравав справи у Господарському суді Криму, але нещодавно Вищий господарський суд скасував усі попередні рішення і відправив справу на новий судовий розгляд.
Рефат Чубаров і Муфтій хаджи Еміралі Аблаєв
Один із лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров сказав Радіо Свобода, що мусульмани вирішили запобігти провокаціям, які за їхньою інформацією могли статися, із залученням владою екологів і дітей. За словами Чубарова, це вимушена акція, яка також має на меті привернути увагу громадськості і центральної влади до проблеми, що не вирішується. Адже досі в адміністративному центрі Криму немає великої мечеті і на релігійні свята мусульмани або моляться просто неба, або для святкового намазу орендують великі спортивні зали.
«Межі цієї ділянки вже внесені до земельного кадастру, але нам не дають дозволу на будівництво. Тому ми визначили ці межі парканом з каміння, яке зібрали віруючі», – сказав перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров.
А в міськрада – проти
У Сімферопольській міськраді офіційно не коментували акцію мусульман. Але неофіційно представники міськвиконкому заявили Радіо Свобода, що вона є «несанкціонованою і, по суті, відбувається самозахоплення землі».
Чиновники обіцяють виконати рішення лютневої сесії про розбиття на місці запланованого будівництва мечеті ще одного парку – кажуть, у місті не так багато «зелених» зон. Мусульмани ж пригадують, що не так давно міськрада дозволила одній із церков збудувати свій соборний храм у Сквері Перемоги – єдиній «зеленій» зоні у центрі міста.
(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG