Доступність посилання

ТОП новини

«Менше 179,5 доларів платитиме Україна за газ у 2009 році» – радник Ющенка


В ефірі Радіо Свободи уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичних досліджень Богдан Соколовський заявив: «Ціна на газ для України у 2009 році буде нижчою, ніж зараз, оскільки європейська ціна буде 300 доларів за тисячу кубів, а ціна для України – це 50% від європейської ціни, мінус гроші за транзит по території України»

А вже керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін зазначив: «Російська сторона враховує ще прогноз на споживання у листопаді в обсязі до 900 мільйонів доларів. Ще існує заборгованість за червень в обсязі близько 60 мільйонів доларів, стільки ж заборгували за липень і близько 186 за серпень».

Як зазначив Богдан Соколовський, «Борг відомо звідки – це 400 мільйонів доларів недоплата за вересень плюс 860 мільйонів доларів за жовтень». «Україна не підтверджувала борг 2,4 мільярди доларів. Сьогодні борг України становить 1 мільярд 260 мільйонів доларів», – наголосив радник Президента.

«Впродовж року «Нафтогаз» робив вигляд, що ніякого боргу не має. Російське керівництво розпочало політичний діалог. У березні «Газпром» почав гратися газовим краном. Натомість Україна виходила з опалювального сезону. В нас вже падало споживання газу і через це ми були невразливі – в нас були запаси газу зі сховищ. Тепер ситуація діаметрально протилежна. Тепер Україна в розпалі опалювального сезону. Тепер ми вразливі до відключення і саме тому виникла така ситуація саме зараз», – сказав Костянтин Бородін.

При цьому він додав: «Ті гроші, які НАК «Нафтогаз» мав платити за імпортований газ, він витрачав на погашення кредитів попередніх років, на які в бюджеті не були закладені гроші витрачення. На кожній тисячі кубів газу, що «Нафтогаз» постачає комунальним службам, компанія втрачає щонайменше 100 доларів».

«На сьогоднішній день в українських сховищах не проведено розрахунку за 11 мільйрдів кубометрів газу. Перспективи диверсифікації газопостачання є. Відповідні проекти існують», – зауважив Богдан Соколовський.

«Насамперед треба лібералізувати внутрішній ринок газу, щоб ціни були такі як в Польщі, Угорщині і так далі. Тоді для компаній був би сенс постачати сюди газ. Проте у наступному році ціна на газ буде 179,5 доларів за тисячу кубів », – сказав Костянтин Бородін.

XS
SM
MD
LG