Доступність посилання

ТОП новини

Економічна криза в Україні: падіння триває


Ярослав Солтис у студії Радіо Свобода
Ярослав Солтис у студії Радіо Свобода

Гості Свободи: Ярослав Солтис - банкір, економіст та Василь Юрчишин - керівник економічних програм Центру ім. Разумкова.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Я хотів би запитати у вас як у людей, які розуміються на економіці, як слід розуміти вчорашню заяву голови НБУ Стельмаха, який сказав, що за «курсом «бігмаку», ну, так званий «курс «бігмаку» — скільки коштують ці гамбургери в різних країнах світу, то в Україні курс гривні насправді мав би складати 3 за 1 долар, а за 1 євро — 4?
От як розуміти вчорашню заяву пана Стельмаха?
Ярослав Солтис: Я можу сказати, як розуміти курс гривні?
Роман Скрипін: Ні, от, власне, цю заяву, тому що вона видається…
Ярослав Солтис: Це треба в Стельмаха питати.
Справа в тому, що є курс гривні, який складається на ринку. Як температуру на вулиці міряє термометр, так і гривню повинен міряти НБУ.
Роман Скрипін: Ну, зараз у гривні жар чи що?
Ярослав Солтис: Звичайно.
Роман Скрипін: Пане Юрчишин, скажіть Вашу думку стосовно заяви пана Стельмаха вчорашньої.
Василь Юрчишин: Тут виглядає досить дивно, що голова центрального банку країни вдається до таких порівнянь стосовно якогось умовного товару, який не є репрезентативним, не визначає економічний потенціал.
Я думаю, що краще, якби ми визначили курс, скажімо, в обсягах технологічного імпорту, то співвідношення було б 1 до 20, ще більше.
Тому я цілком згоден з паном Солтисом, що потрібно не апелювати до якихось таких категорій одного продукту, який знову ж таки не є золотим стандартом, а просто більш уважно слідкувати за тими тенденціями, які є на валютній сфері, і намагатися дійсно управляти ними інструментами центрального банку.
Роман Скрипін: Сьогодні пролунали дві не менш важливі заяви.
Як не дивно, про одне і те ж саме говорили у Кабміні і Секретаріаті Президента. Про те, що стає дедалі відчутнішим для кожного з нас. Про економічну кризу.
Так перший заступник глави президентської канцелярії пан Шлапак визнав, що в нинішніх умовах дуже складно оцінити реальний курс гривні, враховуючи переважання панічних настроїв на валютному ринку.
Окрім того, за його словами, треба передусім збалансувати торгове сальдо, а вже потім робити прогнози.
І далі я знову багато цитуватиму.
Скажімо, перший віце-прем’єр Олександр Турчинов сказав таке: «Ми ввійшли в турбулентну зону, за якою будь-яку екстраполяцію зробити складно. Саме тому ці речі, макропоказники, дуже серйозно уточнюються.
Ми чіткий прогноз не можемо одержати до кінця року. Нам потрібно одержати прогноз до кінця наступного року, а у нас немає реального прогнозу на поточний рік».
Якщо говорити спрощено, то всі «екстраполяції», «торговельне сальдо» і так далі, то це можна перекласти простішими словами: влада визнала, що вона не знає, що буде далі.
Тим часом долар на міжбанку сягнув практично позначки 7 гривень. Падіння триває. Ось такі справи…
Шановні гості, що нас очікує, за вашими прогнозами? Як довго падатиме гривня?
Ярослав Солтис: Гривня падатиме стільки, скільки дозволить НБУ. НБУ має всі засоби і можливості регулювати. І головна задача НБУ – це забезпечення стабільності валюти.
Ярослав Солтис:
Гривня падатиме стільки, скільки дозволить НБУ. НБУ має всі засоби і можливості регулювати. І головна задача НБУ – це забезпечення стабільності валюти.
Роман Скрипін: За Конституцією, так…
Ярослав Солтис: І за можливостями. НБУ має достатні резерви, щоб забезпечити курс гривні, який він захоче.
Роман Скрипін: Тобто, я зараз досить уявні речі буду говорити, але якщо завтра може бути 7,8, то НБУ так само може зробити і згадувані Стельмахом 3 гривні за долар…
Ярослав Солтис: 6 може і 5.
Роман Скрипін: І 3?
Під час ефіру
Ярослав Солтис:
Може.
Він вилучить гривню з обігу.
Роман Скрипін: Пане Юрчишин, як довго падатиме гривня?
Василь Юрчишин: Зараз дуже важко сказати, оскільки вже відбулася значна втрата часу, протягом якого НБУ мав би стабілізувати гривню або, принаймні, зробити її динаміку більш прогнозованою.
Василь Юрчишин: Найбільші потрясіння українську економіку і гривню також очікують якраз у першому кварталі наступного року, коли зійдуться разом і падіння промисловості, яке зараз спостерігається, і низькі надходження до бюджету.

Боюся, що ще гіршу ситуацію ми матимемо десь приблизно у лютому-березні наступного року.
На жаль, мені здається, що найбільші потрясіння українську економіку і гривню також очікують якраз у першому кварталі наступного року, коли зійдуться разом і падіння промисловості, яке зараз спостерігається, і низькі надходження до бюджету. І уряду потрібно буде задовольняти соціальні потреби, тобто якимсь чином знаходити гривню, викидати її на ринок, що може дати величезний шок саме курсу.
Тому попри те, що зараз ми бачимо падіння, я, на жаль, боюся, що ще гіршу ситуацію ми матимемо десь приблизно у лютому-березні наступного року.
А коли це закінчиться? Тут з я згоден, що це в багатьох аспектах залежить від НБУ, від міцності, послідовності, прозорості, комплексності заходів.
Роман Скрипін: Пане Солтис, чи є межа падінню? Чи долар може коштувати 20 гривень, про що говорив пан Юрчишин?
Ярослав Солтис: Може коштувати і 6. Все залежить від заходів, які буде приймати центральний банк держави.
У кожній державі є механізм. І НБУ може вилучити гривню з обігу, її стане менше і вона буде дорожча.
Роман Скрипін: Тобто, зараз ринок перенасичений гривнями?
Ярослав Солтис: Невідомо.
Роман Скрипін: Невідомо? А чому ж…
Ярослав Солтис: НБУ видав 40 мільярдів гривень комерційним банкам. Під що видав? І куди ці гривні ділися?
Ярослав Солтис:
У мене немає повної інформації. НБУ видав 40 мільярдів гривень комерційним банкам. Під що видав? І куди ці гривні ділися?
Якщо ви проаналізуєте ці 40 мільярдів… Якщо на них куплені долари, і банкіри, які їх купили, чекають росту валюти до 7,40, можливо, якщо видані гроші під заставу приміщень банку, під капітали цих банків, то НБУ може поміняти керівництво, продати приміщення, повернути гривню собі або долар.
Яким чином зроблене рефінансування? Уже був такий період, коли в нас падали банки. Падав банк «Україна». Я це пам’ятаю. Я брав участь. Ми забрали в заставу приміщення, які коштували приблизно в 5-6 разів дорожче, ніж та сума, яку дав НБУ. І цей кредит був забезпечений ресурсами. Тобто, він був виданий під реальне майно.
Є «Промінвестбанк», який має гарні приміщення, який купують. Якщо ці кошти видані під реальну заставу, то нічого страшного немає, люди не перестають працювати і споживати. Споживаючи і працюючи, вони створюють нові багатства і нові споживання. І ці споживання рухають економіку.
Тому сама економіка створює можливість, щоб гривня коштувала стільки, скільки скаже НБУ.
Роман Скрипін: А про що свідчать торги на Міжбанківській валютній біржі? І тепер НБУ орієнтується у встановленні офіційного курсу на торги на міжбанку…
Ярослав Солтис: Так і повинно бути.
Роман Скрипін: А сьогодні торги на міжбанку закінчилися показниками, ну, ледь не дотягнули до 7, там 6,99999999999999 виходить.
Ярослав Солтис: Ну, наприклад, 7 сьогодні коштує гривня.
Роман Скрипін: Виходить, що 7.
Ярослав Солтис: Якщо коштує 7, то завтра повинен бути курс НБУ 7 гривень. Якщо завтра буде 8, то може бути 8.
Якщо НБУ хоче зменшити курс, він забирає гривню з обігу. Яким чином? Продає долари по 8. Але по 8, а не по 6,40...
Роман Скрипін: Якщо гривня так стрімко дешевшає, то чи значить це, що треба скуповувати долари?
Ярослав Солтис: Сьогодні йде спекуляція валюти. Деякі юридичні й фізичні особи накупили валюти і піднімають ажіотаж. Якщо гривня буде працювати не на спекуляцію, вона буде коштувати 5-6.
Ярослав Солтис:
Сьогодні йде спекуляція валюти. Деякі юридичні й фізичні особи накупили валюти і піднімають ажіотаж. Кількість гривні в обігу не є надлишок. Тобто, кількість гривні якраз забезпечує нашу економіку.
Якщо гривня буде працювати не на спекуляцію, вона буде коштувати 5-6. Але важливо, щоб ніхто не мав право встановлювати курс. Навіть НБУ не має права встановлювати ринковий курс. Він тільки фіксує курс НБУ. Але ця фіксація повинна дорівнювати курсу ні на півпроцента, ні на одну десяту відсотка не повинна відхилятися від вчорашнього курсу. Так уже було…
Якщо ви хочете забезпечити збереження свого багатства, то ви повинні розподілити всі свої кошти на різні валюти. І, можливо, навіть купити золото, купити цегли, купити ще чогось…
Ярослав Солтис: Якщо ви хочете забезпечити збереження свого багатства, то ви повинні розподілити всі свої кошти на різні валюти. І, можливо, навіть купити золото, купити цегли, купити ще чогось…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG