Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк може підняти гривню до 5 гривень за долар – банкір


В ефірі Радіо Свободи банкір Ярослав Солтис, колишній заступник голови Національного банку України, заявив: «Якщо ви хочете забезпечити збереження свого багатства, то ви повинні розділити свої гроші на різні валюти. Можна навіть золота купити. Зараз ніхто не знає, який буде курс наступного року. На початку 2008 року також не міг ніхто сказати, що буде така світова економічна криза – ні американські, ні європейські вчені».

«Гривня падатиме стільки, скільки дозволить Національний банк. Нацбанк має достатньо резервів, щоб забезпечити той курс, кий він захоче. Він може запровадити курс 4 або 5 гривень за долар. Він також може вилучити гривні з обороту», – зазначив Ярослав Солтис.

А вже економічний експерт Центру Разумкова Василь Юрчишин зауважив: «Попри те, що зараз ми бачимо падіння гривні, я, на жаль, боюся, що ще гіршу ситуацію ми матимемо у лютому-березні наступного року. Все залежить від заходів Нацбанку».

За словами Ярослава Солтиса, наразі невідомо, чи перенасичений ринок гривнею. «Нацбанк видав 40 мільярдів гривень комерційним банкам. Невідомо, куди ці гроші ділись. Якщо гривня не буде працювати на спекуляцію, її курс буде 5-6. Інша справа – ніхто не має права встановлювати курс. Навіть Національний банк не має права встановлювати ринковий курс. Він лише фіксує курс Національного банку», – зазначив Солтис.

Натомість Василь Юрчишин не погодився: «Національний банк має не слідувати за тенденціями на міжбанку, а навпаки впливати на поведінку основних гравців, впливати на попит і пропозицію, а відтак і на курс».

«Якби Нацбанк зробив би облікову ставку (ціна грошей, якими Центральний банк продає ці гроші іншим банкам) на рівні 4-6%, то це одразу б стимулювало розвиток економіки. В Америці сьогодні місячна облікова ставка 4,47%, в нас 12%. Ще якби Верховна Рада зменшила ПДВ та податок на прибуток», – зазначив Ярослав Солтис.
XS
SM
MD
LG