Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську затвердили регіональну антикризову програму


Дніпропетровська область починає жити в режимі суворої економії: сьогодні тут затвердили першу в Україні регіональна антикризову програму, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За рішенням депутатів облради, на регіональному рівні запровадили мораторій на збільшення чисельності працівників бюджетних установ. Як виглядає, можуть розпочатися скорочення вчителів: депутати вирішили привести штатну чисельність педколективів шкіл у відповідність до числа учнів.

Крім того, в органах влади відтепер призупинили видатки на придбання нових авто, меблів, комп’ютерної техніки, на 10% скоротили й асигнування обласного бюджету на транспортні послуги та зв'язок для бюджетної сфери.

Серед пропозицій Дніпропетровщини до центральних органів влади – дотування підприємств гірничої й металургійної сфер, спрощення дозвільних процедур для інвестування у будівництво, заборона підвищення банками відсоткових ставок на кредити для населення.

Рішенням обласної ради також створено спеціальну робочу групу з питань запобігання антикризовим явищам у регіоні, до якої увійшли майже три десятки фахівців.

А втім, у щойно ухваленої програми вже є критики. Як заявила сьогодні керівник Пенсійного Фонду в Дніпропетровській області Галина Булавка, програма складена досить поверхово і її заходи суттєво не вплинуть та матеріальний добробут найбідніших верств населення, зокрема, пенсіонерів.

Кризові явища в економіці Дніпропетровщини стали помітні ще у вересні, передусім у металургії. Вже у жовтні обсяги металургійного виробництва скоротились на чверть, а в листопаді – ще удвічі.

Наразі в регіоні на підприємствах металургійної галузі із 13 доменних печей не працює 8. Більшість підприємств базових галузей перейшли на 3-4-денний робочий тиждень. Чимало робітників перебувають у вимушених неоплачуваних відпустках.
XS
SM
MD
LG