Доступність посилання

ТОП новини

Інцидент у Грузії не був замахом на Качинського – урядовий звіт


Інцидент на межі Ахалґорського району (Грузія) не був замахом на польського президента Леха Качинського, мовиться в оприлюдненому нині звіті канцелярії голови польського уряду від 26 листопада.

«Інцидент не був замахом проти президентів чи проти одного з них», – мовиться в документі.

Автори звіту відзначили недоліки в організації візиту, які мали негативний вплив на гарантування безпеки польського президента.

Зокрема, рішення про візит було прийняте лише за 3 дні до поїздки в Грузію; програма візиту змінювалася в ході візиту; президенти вирішили поїхати в Ахалґорський район, дорога до якого не була забезпечена, неочікувано, що наразило на небезпеку Леха Качинського та членів польської делегації.

«У результаті цього рішення (про відвідини блок-посту на межі Ахалґорського району) президенти опинились увечері в районі підвищеного ризику, де останнім часом доходило до збройних конфліктів. До цього не були готові польські охоронці та учасники делегації», – відзначено в звіті.

За цими даними, польські охоронці не мали інформації про зміну маршруту кортежу.

Більше того, згідно зі звітом, грузинські спецслужби навмисне поставили автомобіль із польськими охоронцями практично в кінець президентського кортежу, що унеможливило їм візуальний контакт із президентським автом.

Звіт вказує на такі «незрозумілі» факти, як випередження журналістським автобусом президентського кортежу, вихід президентів із автомобілів відразу після зупинки кортежу, коли грузинська охорона ще не встигла зайняти позиції й оцінити ситуацію, а також незастосування грузинськими охоронцями стандартного правила охорони VIP-осіб у разі обстрілу – особу, яку охороняють, у таких випадках мають вкласти на землю, а охорона повинна «локалізувати джерело небезпеки».

Звіт підготовлений на основі документів учасників делегації, посольства Польщі у Грузії, польського Міністерства закордонних справ та спецслужби, яка охороняє найвищих польських урядовців, Бюро охорони уряду (BOR).

26 листопада польська газета Dziennik оприлюднила дані іншого рапорту, Антитерористичного центру Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW), в якому було визнано за «найімовірніше, що ситуацію (зі стріляниною в присутності президентів) могла штучно створити грузинська сторона».

Південна Осетія ще напередодні підтвердила, що то її військові пострілами в повітря намагались зупинитись кортеж, який нібито хотів проїхати через блок-пост на межі контрольованого сепаратистською владою Південної Осетії і російськими військами Ахалґорського району Грузії і рештою території країни.

Після цієї статті ABW заявило, що звернеться до прокуратури з заявою про наявність обґрунтованої підозри про скоєння кримінального злочину оприлюднення службової таємниці, бо робочий рапорт цього агентства мав гриф «конфіденційний».
XS
SM
MD
LG