Доступність посилання

ТОП новини

Служба безпеки України взялася за кримського сепаратиста


Активіст Народного фронту проти української мови
Активіст Народного фронту проти української мови

Сімферополь – У п’ятницю в Сімферополі слідчі Служби безпеки України пред’явили одному з активістів Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» звинувачення у закликах до порушення територіальної цілісності України. Це перший подібний випадок в Україні, коли справа дійшла до оголошення обвинувачення підозрюваному в замаху на кордони держави. Валерія Подьячого викликали на допит до Кримського главку СБУ.

Прес-центр Служби безпеки України повідомив, що СБУ завершила процесуальні дії у кримінальній справі, порушеній слідчими підрозділами Служби безпеки за ознаками злочину, передбаченого статтею 110 Кримінального кодексу України («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), за фактом скоєння членами об’єднання «Народний фронт «Севастополь-Крим-Росія» публічних закликів до порушення територіальної цілісності України.

У січні нинішнього року шість активістів Фронту провели у Сімферополі прес-конференцію, на якій закликали Росію відібрати в України Крим, а потім цей заклик ще й поширили, розіславши прес-реліз. Втім, і до цього на кількох мітингах і пікетах «фронтисти» вимагали «повернення» півострова Російській Федерації.

28 листопада на черговому допиті Подьячого йому висунули серйозне звинувачення, що передбачає до 5 років ув’язнення. Але слідчі сьогодні вирішили не заарештовувати обвинуваченого, а лише взяти підписку про невиїзд.

Кримська громадськість чекає продовження

Валерій Подьячий
У прес-групі Кримського главку СБУ ніяк не коментують ці слідчі дії стосовно координатора Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія». А сам Валерій Подьячий в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що продовжить свою сепаратистську діяльність і має намір організувати мітинги на свою підтримку. За його словами, спецслужби показали, що в Україні існує «псевдодемократія» і краще жити у «великій Росії», аніж у «нікчемній Україні».

Поки що жодна з проросійських організацій Криму на його захист не виступила. В одній із них заявили, що координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» – «не зовсім адекватна людина» і звинуватили його у провокуванні українських спецслужб на репресії щодо проросійських активістів.

Тим часом в Українській громаді Севастополя підтримали дії СБУ. Там сказали, що давно вимагали притягнути до відповідальності осіб, які посягають на територіальну цілісність України та розпалюють міжетнічну ворожнечу, і закликали не зупинятися у наведенні правопорядку на Кримському півострові. Вжити «рішучих заходів» і «викорчувати сепаратизм» офіційний Київ закликали ще кілька громадських організацій Криму.

(Сімферополь – Київ – Прага)


  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG