Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські активісти через суд вимагають скасувати Конституцію Криму як частини України


Сімферополь – Активісти Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» через суд вимагають скасувати чинну Конституцію Автономної республіки Крим, яка визнає його складовою автономною частиною України. У середу в Сімферополі пройшло перше судове засідання за цим позовом. На що сподіваються російські націоналісти і наскільки реальні їхні сподівання – на ці запитання в автономії відповідають переважно скептично.

Судове засідання тривало трохи більше години і тепер продовжиться 21 листопада. Тоді, очевидно, й буде винесене рішення. Позивачі клопоталися, щоб на наступне засідання прийшов спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко, який, мовляв, особисто несе відповідальність за те, яка конституція на півострові діє.
Проросійські активісти через суд вимагають скасувати чинну Конституцію АРК, яка визнає Крим складовою частиною України. Координатор Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» Валерій Подьячий каже, що збирається відновити російську юрисдикцію Криму «правовими» методами: «Треба переглянути питання статусу Криму, скасувавши Конституцію автономії від 1998 року, що ми й робимо зараз судовим шляхом».
Валерій Подьячий
За словами Валерія Подьячого, статус Криму визначався результатами всекримського референдуму в січні 1991 року – Кримська АРСР як суб’єкт Союзу РСР та учасник Союзного договору, але нинішня Конституція АРК цей статус ігнорує. Тож російські націоналісти сподіваються, що, скасувавши її, відновлять дію Конституції Республіки Крим від 6 травня 1992 року, що на той час фактично виглядала як Основний закон незалежної країни.
Спадщина Кучми – проти сепаратизму?
Представники кримського парламенту взяли участь у судовому засіданні, але їхній головний аргумент – що Конституцію АРК від 21 жовтня 1998 року можна змінити чи скасувати лише на сесії Верховної Ради автономії, і з такою ініціативою може виступити будь-який кримський депутат. Проблема лише в тім, що активісти Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» не представлені у кримському парламенті.
Микола Семена
Водночас, як відзначив кримський експерт Микола Семена, навіть якщо чинна кримська конституція буде скасована, це не значить, що автоматично буде відновлена дія згаданої конституції Республіки Крим 1992 року. Адже у березні 1997 року Президент України Леонід Кучма скасував цю сепаратистську конституцію, і Крим більше року жив узагалі без Основного закону.
На думку Миколи Семени, правова ситуація може повторитися і зараз, але політична – загостриться, на що, очевидно, і сподіваються російські націоналісти.
(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG