Доступність посилання

ТОП новини

Зближення України та Грузії з НАТО – тема наради Альянсу


Понад один мільйон грузинів під прапором НАТО протестували проти російської військової окупації, 1 вересня 2008 р.
Понад один мільйон грузинів під прапором НАТО протестували проти російської військової окупації, 1 вересня 2008 р.

У Брюсселі сьогодні розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО. Серед інших питань мають обговорити і перспективи зближення України та Грузії із Північноатлантичним союзом.

Напередодні зустрічі держсекретар США Кондоліза Райс, виступаючи у Лондоні, визнала наявність «тактичних» розбіжностей із цього питання серед членів НАТО. Райс заявила, що обидві країни ще мають пройти довгий шлях, перш ніж відповідатимуть критеріям вступу до альянсу. При цьому вона зазначила, що двері у НАТО для Києва та Тбілісі залишаються відчиненими.
Прихильники НАТО у Севастополі 20 серпня 2008р.


НАТО: Україна потребує значних реформ для вступу в Альянс

НАТО підтвердить свою прихильність рішенню Бухарестського самiту, а також заявить про подальшу пiдтримку зусиль України у сфері проведення необхідних реформ для досягнення стандартiв Альянсу.

Це «двi речі», яких очiкують цього тижня в Брюсселi пiд час засiдання комiсiї Україна-НАТО на рiвнi мiнiстрiв закордонних справ, повiдомив напередоднi засiдання офiцiйний представник альянсу Джеймс Аппатурай.

«Нiхто не вважав (у НАТО), що цi країни (Україна i Грузія) готовi до повного членства в НАТО завтра. Вони обидвi потребують значних реформ, рiзних для обох країн, щоб досягти стандартiв НАТО. Це потребуватиме часу. З практичної позицiї ми продовжимо надавати нашу пiдтримку стосовно просування реформ для досягнення стандартiв НАТО», – повідомив представник Альянсу.

Щодо обов’язковості отримання Плану дій для подальшого членства в Пiвнiчноатлантичному альянсi, Аппатурай нагадав, що цей механiзм стартував у 1999 роцi: «Пiсля цього всi країни, якi приєднувалися до НАТО, проходили через ПДЧ».

Засiдання комiсiї Україна-НАТО, як i засiдання комiсiї НАТО-Грузiя, вiдбудеться 3 грудня в першiй половинi дня.
На цю зустріч у Брюссель приїде міністр закордонних справ України Володимир Огризко.
Активіст антинатовських акцій у Києві, 16 червня 2008 р.


Ющенко: Невдоволення третіх країн не має бути вказівкою для НАТО

Президент Віктор Ющенко закликає країни-члени НАТО не піддаватися зовнішньому впливу при формуванні своєї думки про Україну.

Про це йдеться у статті Ющенка, опублікованій у газеті International Herald Tribune, повідомляє прес-служба Глави держави.

Президент зазначає, що Україна продовжує активні дипломатичні консультації з усіма партнерами в Альянсі й бачить, що деякі держави-члени НАТО ще сумніваються в доцільності членства України й навіть у можливості отримання нею Плану дій щодо членства.

«Хотів би порадити не формувати думку про Україну на основі стереотипів минулого, а тим більше під впливом зовнішнього тиску», – заявляє Ющенко.

За його словами, невдоволення третіх країн не може стати вказівкою для Альянсу відмовитися від прийняття України, а позиція Росії з розширення НАТО давно відома й сформувалася не сьогодні.

«Ми пам'ятаємо про першу й другу хвилі розширення НАТО в 1999 й 2004 – тоді також звучали розмови на підвищених тонах і заклики «не втручатися в сферу російських інтересів», але вони не перешкодили Альянсу поповнитися новими членами», – зазначає Глава української держави.

При цьому Президент зауважив, що НАТО зацікавлене в Україні, яка вже пройшла значний шлях з реформування й наближення до стандартів Альянсу.

Віктор Ющенко раніше наголошував, що Україна зробила все від неї залежне для приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО в грудні.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG