Доступність посилання

ТОП новини

«Диференційоване оподаткування». Незабаром податок на прибуток може стати гнучким і залежати від рівня зарплати


Відмовитися від єдиної ставки податку пропонується у законопроекті, який розглядають у Верховній Раді України. Якщо законопроект ухвалять, ставка податку буде гнучкою. Українців, які отримують до 6 тисяч гривень на місяць, оподатковуватимуть менше – ставка скоротиться з 15% до 10 – 12,5%. Ті, хто має заробіток до 12 тисяч гривень, платитимуть такий же податок, як зараз, для них нічого не зміниться. А з українців із доходом понад 12 тисяч, стягуватимуть 20%. Чи справді зміни ставки податку усуне соціальну несправедливість і поповнить держбюджет? Як варто оподатковувати українців?

Соціальна несправедливість в обрахунках податків
Змінити оподаткування доходу фізичних осіб пропонує депутат Оксана Білозір. Вона нагадує, що понад 5 років тому в Україні діє єдина ставка податку. Такими чином і бізнесмен, і, наприклад, учитель оподатковуються однаково. Оксана Білозір визнає, що така система оподаткування фізичних осіб зробила простішим оподаткування. Але при цьому очевидна соціальна несправедливість. Тому треба, щоб податок був гнучким. До того ж, у всіх цивілізованих країнах чим більше заробляєш, тим вищий податок. «Обрахунок податку на прибутки фізичних осіб, який на сьогодні становить 15%, у момент економічної кризи є соціально несправедливим, якщо проаналізувати заробітні плати. Адже люди, які отримують мінімальні зарплати, купують товар і отримують послуги за тими ж самими цінами, як і люди, які отримують величезну зарплату - це велика соціальна несправедливість. Тому сьогодні необхідно зробити диференційований підхід саме до цього оподаткування».

У Латвії також єдина ставка оподаткування

У Латвії, на відміну від багатьох держав Європи, також єдина ставка податку. Щоправда, вона серйозніша, ніж в Україні, розповідає ризька кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип.

###############################################
У Латвії діє фіксована ставка податку на прибуток з населення, яка складає 25%. Прибутковий податок є державним, включається у бюджети місцевих самоврядувань і є основним джерелом їхнього прибутку. З огляду на це латвійські урядовці вважають, що в умовах кризи будь-яке пониження податків є ризикованим.
Зменшення податкового тиску в Латвії відбувається за рахунок збільшення неоподаткованого мінімуму та введення різних пільг. Зокрема, з наступного року неоподаткований мінімум платні складатиме майже 182 долари, а пільги на кожного утриманця – 127 доларів.
Водночас, місцеві ЗМІ повідомляють, що в країні усе ж таки розробляється новий податковий законопроект, який передбачатиме утримання податку з різних прибутків - подарунків, дивідендів, спадщини. Очікується також введення прогресивної шкали оподаткування. Зокрема, для прибутків більш ніж 360 тисяч доларів залишиться 25% ставка, для менших сум буде понижена ставка податку на прибуток до 15%.

###############################################
Диференціація потрібна, але не в тисячу доларів
Ініціатор податкових змін – народний депутат від блоку НУ-НС Оксана Білозір. Прогресивна шкала оподаткування, за який вона виступає, вже існувала в Україні до 2004 року. Розмір податку становив 10 – 40%, потім запровадили єдину ставку – 13%, а торік її збільшили до 15%. Натхненники єдиної ставки говорили, що, вона, мовляв, допоможе у боротьбі із зарплатами у конвертах. «Якщо пропозиції Оксани Білозір втілять, зарплати у конвертах повернуться, прогнозує заступник голови парламентського комітету з податкової та митної політики, депутат від БЮТ Костянтин Бондарєв. «У всьому світі люди збирають фіскальні чеки в магазинах, кафе, барах, кінотеатрах, тому що таким чином вони декларують свої розходи, і з різниці вже сплачується податок. А в нас цього не робить ніхто. Диференціація потрібна, але не в тисячу доларів, оскільки передусім ми вдаримо по середньому класу. Але якщо для цих громадян ми зробимо максимальну ставку, то, звичайно, вони підуть у тінь. І таким чином ми лише збільшимо кількість зарплат в конвертах».
Натомість Оксана Білозір наголошує: ні про який новий розквіт тіньових зарплат, зарплат у конвертах мова йти не може. Адже 20% податку для того ж таки мільйонера не такі вже й великі гроші. І взагалі, для більшості українців податковий тиск зменшиться, адже більшість в Україні становлять не великі бізнесмени та високопосадовці, а саме люди з малими зарплатами. Ті самі люди, в яких дохід менше шести тисяч гривень на місяць. Оксана Білозір. «20% оподатковуються доходи людей, які отримують більше, ніж 12 тисяч (від 20 мінімальних заробітних плат). А у нас в країні отримують такі великі зарплатні народні депутати, система держслужби, генералітет, судді вищого рангу, комерційні банки. Я не думаю, що вони ховатимуться, оскільки різниця там маленька. Наприклад, з 1 мільйона – 200 тисяч гривень податку, а 800 тисяч гривень – залишається людині».

Високий рівень оподаткування – стимул до тінізації
Яка система оподаткування може найкраще поповнювати державний бюджет, розмірковує експерт Центру Разумкова Василь Юрчишин. «Швидше наповнити бюджет ми можемо не за рахунок високого рівня оподаткування, а ширшого кола платників. Адже економіка працює не дуже добре, і високий рівень оподаткування – стимул до тінізації».
Надходження до бюджету від податку на доходи громадян в останні роки постійно зростають. 2004 року державна скарбниця поповнилася від цього податку тринадцятьма мільярдами гривень, 2005-го – вісімнадцятьма, а торік надходження становили тридцять три мільярди гривень, повідомила агенція «УНІАН».

Ви підтримуєте пропозицію, щоб ставка податку з доходів стала гнучкою:чим вищий дохід – тим більше податок?
Лариса, підприємець: Мені подобається система податків в Україні, а от в Білорусії складніше, податків більше.
Володимир, юрист: Якщо це буде відображатись на пенсіях, це добре, а якщо це йтиме просто в прибуток держави, недобре.
Людмила, домогосподарка: Це було б добре. Але я боюся, що як завжди, це торкнеться не багатих, а середній клас. Увесь прес буде на нас.
Олександр, будівельник: Якщо вони будуть платити багато державі, відповідно й пенсія буде більшою.
Галина Тимофіївна, пенсіонерка: Люди, які отримують велику зарплату, повинні платити й великий податок.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG