Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама завершує формування нової адміністрації


Нью-Йорк – У Вашингтоні Барак Обама, новообраний президент Сполучених Штатів, у рекордно короткий термін майже завершив формування верхівки своєї адміністрації, кабінету міністрів. Команду Обами, зокрема економістів, які мають виводити країну з рецесії в Америці назагал оцінюють позитивно. Хоча критиків теж вистачає, але всі погоджуються на тому, що Обама залучив до своєї адміністрації видатних діячів фінансового й економічного світу, генераторів ідей, здатних подолати занепад і покласти край кризі.

Лівиця закидає Баракові Обамі те, що, мовляв, чільним гаслом його виборчої кампанії була зміна курсу, а до свого кабінету він запросив здебільшого ветеранів вашингтонського істеблішменту. Справді, Лоренс Саммерс, наступний голова Національної економічної ради Білого дому, був міністром фінансів у кабінеті президента Білла Клінтона. Пол Вокер очолить Раду з відновлення економіки при Білому домі. Він економіст зі світовою репутацією, колишній керівник Федеральної резервної системи (це американський відповідник Центробанку), призначений ще президентом Джиммі Картером понад 30 років тому. Нарешті, Тімоті Гайтнер, майбутній міністр фінансів – глава нью-йоркського відділення Федеральної резервної системи.

На критику Обама відповів, що на такі посади у цей складний час він призначає кращих із кращих. Обама сказав репортерам: «Я зібрав цю команду, оскільки абсолютно вірю у сильні характери й тверді переконання. Саме так ухвалюють правильні рішення».

Гілларі Клінтон – Державний секретар. Білл Клінтон обіцяє триматися осторонь справ зовнішньополітичного відомства

Роль першого дипломата країни, що її Гілларі Клінтон погодилася взяти на себе, коли Барак Обама пообіцяв їй вільний доступ до себе, оминаючи помічників. Гілларі Клінтон наголосила у своїй промові, що «Америка не зможе дати собі раду з усіма кризами без допомоги з боку світу, а світ не зможе зробити цього без допомоги з боку Америки».

Громадськість схвалює це призначення попри той факт, що пані Клінтон була найсильнішим суперником Обами під час виборчої кампанії. «Нью-Йорк Таймс» у редакційній статті під заголовком «Команда Обами» наголошує, що країна високо оцінює «холоднокровну рішучість і правильність суджень (Гілларі Клінтон), які конче потрібні на її новій посаді у цей критичний час... Вона людина сильна, розумна й дисциплінована».

Разом з тим, оглядачі вказують на характер нинішньої діяльності Білла Клінтона, який безоглядно приймав від сумнівного роду емірів та шейхів мільйони доларів пожертв для свого доброчинного фонду. У відповідь на критику колишній президент погодився надати Обамі весь список своїх жертводавців і скасував низку своїх виступів, оплачуваних близькосхідними монархами по 450 тисяч доларів за одну промову. Білл Клінтон також обіцяв триматися осторонь справ державного департаменту.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG