Доступність посилання

ТОП новини

Україна – НАТО: чи досягли того, до чого прагнули?


Бельгія -- Міністр закордонних справ України Володимир Огризко під час виступу на засіданні комісії «Україна – НАТО», Брюссель, 3 грудня 2008 р.
Бельгія -- Міністр закордонних справ України Володимир Огризко під час виступу на засіданні комісії «Україна – НАТО», Брюссель, 3 грудня 2008 р.

Брюссель – У середу на засіданні комісії «Україна – НАТО» представники обох сторін обговорили рішення саміту міністрів Північноатлантичного альянсу. НАТО, оминувши питання ПДЧ, запропонував Україні наблизити членство в Альянсі через «національні річні програми». Українські представники вважають, що досягли того, чого прагнули. А міністри країн НАТО очікують від України більшої роботи в інформуванні громадськості про Північноатлантичний союз, належного фінансування оборонної та безпекової сфери. І, головне, швидше покінчити з періодом внутрішніх політичних негараздів.

Що мається на увазі під новою пропозицією Україні з боку НАТО? На думку представників України, міністри країн Альянсу дали Києву той максимум, якого слід було очікувати.Запропонована програма поглиблення українсько-натовських відносин передбачає «річні національні програми», які є і основним елементом Плану дій для членства в Альянсі. Завдяки цим програмам, що будуть переглядатися щорічно, Україна й буде готуватися до вступу до Альянсу.
Голова українського зовнішньополітичного відомства Володимир Огризко зазначив: «Це рішення є надзвичайно позитивним. Воно відкриває реальний шлях для нашої роботи у просуванні до членства в НАТО. У кінцевому рахунку головне те, що основні елементи ПДЧ сьогодні будуть використані українською стороною. Не має значення, як ми назвемо машину – «машиною, чи «апаратом, що має мотор, двигун, чотири колеса та кузов». Головне те, що цей механізм везе нас до НАТО».
Володимир Огризко також зауважив, що Україна може вступити до НАТО шляхом скороченого графіку й оминаючи ПДЧ.
Плани України та НАТО ретельно координуватимуться
Вся та співпраця, що існує між Україною та НАТО ось уже 11 років, донині базувалася на, так би мовити, добровільних засадах. Тепер буде створена комбінована національна програма інтеграції, якої Україна буде змушена суворо дотримуватися. Як пояснили представники української делегації, всі напрямки взаємодії між НАТО та Україною в рамках нинішньої програми будуть чітко координуватися. При цьому сам Альянс віднині надаватиме значно більшу допомогу Україні у здійсненні реформ.
Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер заявив: «Під наглядом комісії «Україна – НАТО» будуть розвинені так звані «річні національні програми», щоб допомогти Україні просувати свої реформи. До того ж, ці програми будуть переглядатися щорічно».
Крім цього, країни НАТО наголосили на трьох елементах, які українцям слід удосконалити. У першу чергу, це поглиблене відверте та чесне інформування громадськості про сутність НАТО. Друге, фінансування українського війська, оборонних та безпекових установ має бути належним. І останнє, на що неодноразово вказували представники НАТО: часті й тривалі періоди суперечок між політичними силами та між лідерами української держави. НАТО закликало Україну перейти до сталого розвитку політичного клімату.
«Представник Росії при НАТО – гвинтик інформаційної війни»
У Брюсселі також пролунали коментарі щодо реакції Росії на ненадання ПДЧ Україні та Грузії. У Москві сприйняли цей крок Північноатлантичного союзу, як перемогу своєї дипломатії, а головний представник Росії при Альянсі Дмитро Рогозін заявив, що це свідчить, що НАТО віддало перевагу зближенню з Москвою замість надання членства Україні та Грузії.
Проте Генеральний секретар Альянсу Яап де Гооп Схеффер сьогодні зазначив, мовляв, «нехай кожен робить свої висновки та насолоджується ними. Дозвольте також і мені, від імені країн-союзниць, робити те ж». А от голова місії України при НАТО Ігор Сагач прокоментував вислови Дмитра Рогозіна так: «На мою думку, ця особа працює на замовлення, які дає йому керівництво. Проаналізуйте самі всі виступи, коментарі, інтерв’ю цього пана – жодного позитивного слова про Україну. Чому? Моя думка така: його використовують як один із гвинтиків тієї інформаційної війни, що ведеться проти України».
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG