Доступність посилання

ТОП новини

«Люди мають економити на собі, щоб вчасно гасити кредити» – Акімова


В ефірі Радіо Свобода заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічної політики, народний депутат від Партії регіонів Ірина Акімова заявила: «Ми маємо навчитися жити в ринкових умовах. Кожна людина має скоротити свої поточні витрати для того, щоб повертати кредити вчасно».

А вже відомий економіст Володимир Лановий зауважив: «В найгіршому становищі зараз банки, а не люди, оскільки багато хто не повертає банкам кредити. Та ще й в умовах глибокої економічної кризи».

За словами Ірини Акімової, «на сьогодні стабілізаційний фонд порожній, за рахунок приватизації він не наповнюватиметься». «Але за допомогою кредиту МВФ можна вирішувати проблеми рекапіталізації проблемних комерційних банків. Ця схема почне діяти з початку нового року», – каже вона.

«У фінансовому секторі передусім потрібні стабілізаційні заходи, прозора схема рекапіталізації банків та прозоре рефінансування комерційних банків Національним банком. Для населення ситуація буде критичною. У режимі гнучкого валютного курсу всі валютні ризики будуть лежати на плечах громадян», – заявила Ірина Акімова.

А Володимир Лановий зазначив: «Швидкої довіри українців до українських банків і до національної валюти найближчим часом очікувати не слід. У людей почалася зневіра, коли вони почали забирати депозити. І на тлі цієї недовіри постала ця безглузда девальвація гривні, цей гнучкий курс. Над людьми проводять експеримент. Банки не можуть працювати з цією гривнею, яка втрачає цінність. Вони її заощаджують в доларах. Вони відкладають все в резерви. І за останні два місяці 10 мільярдів гривень із резерву Національного банку перейшли в резерви комерційних банків»,

«Для повернення довіри до гривні потрібен незалежний Національний банк. Зараз багато політиків заявляють, що Нацбанк робить усе невірно, тому треба втручатися у його діяльність. У Нацбанку має бути незалежна монетарна політика», – зауважила Ірина Акімова.
XS
SM
MD
LG