Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Україна підтримає «Східне партнерство», якщо воно наблизить до вступу в ЄС


Україна готова пiдтримати та прагматично використовувати всi елементи «Схiдного партнерства» в тому разi, якщо нова полiтика ЄС не позицiонуватиметься як альтернатива членству в Євросоюзі.

Про це йдеться в коментарi Міністерства закордонних справ України щодо iнiцiйованої Польщею та Швецiєю нової концепцiї вiдносин ЄС з європейськими сусiдами.

«Ми схвалюємо спiльну iнiцiативу Польщi та Швецiї, спрямовану на створення життєздатного схiдноєвропейського вимiру зовнiшньої полiтики Європейського Союзу. Створення на сходi європейського континенту єдиного простору стабiльностi, безпеки та процвiтання, який ґрунтується на європейських полiтичних, економiчних, соцiальних нормах i стандартах, є спiльною метою як України, так i Євросоюзу та iнших країн-партнерiв», – заявляють в МЗС.

Крім цього, зовнішньополітичне відомство задоволене, що Єврокомісія взяла до уваги український підхід до головної мети «Східного партнерства», яка полягає в сприянні ефективній політичній асоціації та економічній інтеграції між ЄС і державами-партнерами.

У документі, оприлюдненому вчора, Єврокомісія пропонує підписати угоди про асоціацію з 6 східноєвропейськими країнами: Білоруссю, Молдовою, Україною, Грузією, Вірменією та Азербайджаном у найближчі роки та визнати їхні європейські прагнення.

У комюніке зазначається, що нові угоди про асоціацію, які будуть схожими на такі ж документи, підписані з Польщею та Литвою перед розширенням ЄС у 2004 році, водночас не міститимуть обіцянок майбутнього приєднання до Євросоюзу.

Комюніке розглянуть на засіданні Європейської Ради 11-12 грудня.

XS
SM
MD
LG