Доступність посилання

ТОП новини

«На шляху до автошляхів». Коли в Україні з’являться автошляхи європейського рівня?


Уряд обіцяє покрити будівництво автошляхів в Україні на суму 118 мільярдів гривень. Завдовжки дороги, які мають збудувати, сягнуть 3,5 тисяч кілометрів, заявила Прем’єр Юлія Тимошенко. Також планують звести тунелі, сотні мостів і шляхопроводів. Як саме втілюють такі наміри? Як можна за кілька років справді поліпшити стан автодоріг в Україні?

Досі стан автошляхів бажає кращого

Київському підприємцю Юрію доводиться часто подорожувати на авто Україною у своїх справах. За його спостереженнями, досі стан автошляхів бажає бути кращим. Невеликі зміни він помітив лише на автомагістралях між великим містами. «Між великими містами (наприклад, між Львовом та Рівним) потихеньку щось робиться, але дуже повільно. А між селами – лише час від часу дірки латають. Буквально вчора їхав по Житомирщині у страшний туман. Було дуже страшно, адже не було ніякої розмітки, навіть посередині. Усе - темне, чорне. Не знаєш, куди їдеш».

Які саме автошляхи з’являться незабаром на Україні?

Від великої окружної дороги навколо Києва до автошляхів «Львів – Краковець» і «Одеса – Рені»... Глава Державної служби автомобільних доріг України («Укравтодор») Вадим Гуржос розповів Радіо Свобода про те, які саме автошляхи будуватимуть в Україні та у скільки грошей вони обійдуться. «У першу чергу, мова йде про велику кільцеву автомобільну дорогу (новий проект навколо міста Києва), вартість якої становить приблизно 25 мільярдів гривень у цінах 2007 року без урахування вартості викупу землі. Реалізація проекту «Львів - Краківець» (нове будівництво), «Львів - Бороди», «Харків - Щербаківка», «Одеса – Рені», «Київ-Вінниця» і кордону України з Угорщиною, де ратифіковано точку перетину - це найбільші інвестиційні проекти».

Облаштування доріг у Дніпропетровську затягується на невизначений термін


Про будівництво, ремонти автотрас українська влада говорить не один рік. Витратити на ремонт шляхів 33 мільярди гривень обіцяв у лютому нинішнього року Мінтранс. Загалом в Україні планують тисячу кілометрів нових доріг прокласти і три тисячі кілометрів відремонтувати (у цілому на так званому балансі держави 170 тисяч кілометрів автодоріг). Як автошляхові плани втілюють, наприклад, у Дніпропетровську, розповідає кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

###############################

Чекали на мільйони – отримали копійки. З Державного бюджету України на ремонт доріг Дніпропетровська цього року надійшло майже удесятеро менше грошей, ніж розраховували. Місцеві чиновники визнають, що тепер облаштування доріг затягнеться на невизначений термін. Кажуть, претензії не до них, а до Кабміну, який не виконав таких обнадійливих обіцянок.

В обласному центрі весь ремонт — коштом місцевого бюджету, цього року навели на 24 дорожніх об`єктах. Посадовці міста демонструють оптимізм і згадують у 90-ті роки, тоді мовляв, взагалі не ремонтували більше, аніж одну вулицю на рік.

Про наполеонівські плани, озвучені на початку року, вже не згадують. Так само, як і про нещодавні обіцянки залучати громадськість до визначення магістралей, що потребують ремонту в першу чергу.

###############################

Недостатнє фінансування автомобільної галузі – найбільша проблема

Щоб розв’язати споконвічну проблему бездоріжжя в Україні треба гроші, а інше додасться. Констатує глава «Укравтодору» Вадим Гуржос. А наразі більшість магістралей є застарілими. «Українські автошляхи збудовані ще за радянських часів, коли ліквідовувалось бездоріжжя і будувались з чого доведеться і як доведеться і розраховані були на зовсім інше навантаження і на зовсім інші навантаження, ніж маємо зараз. А останніми роками фактичне фінансування автомобільної галузі в 6-8 разів менше, ніж це передбачено науково-обгрунтованими нормативами. Тому підтримка цих доріг, сервіс, обслуговування, ремонти не відповідають фінансуванню. У результаті недостатнього фінансування маємо от такі дороги. У законодавстві потрібно знайти додаткові джерела фінансування для того, щоб збільшити їх для підтримки дорожньої галузі. І це повинні бути революційні зміни».

Поліпшити стан автошляхів можна, але...

Прем’єр Тимошенко зазначила, що для прискорення будівництва нових автодоріг слід вирішити кілька питань. Зокрема, ухвалити закон, який би спростив відведення землі для суспільних потреб. Навіть за найбільш оптимістичним сценарієм поліпшити стан автошляхів в Україні реально не раніше, ніж за 5-10 років, вважає віце-президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Віталій Рева. «Можна щось поліпшити, але повністю це питання вирішити неможливо, враховуючи масштаби і можливості капіталовкладення».

А покладатися у боротьбі з автобездоріжжям можна лише на приватних інвесторів, а не на державу, переконує Віталій Рева. «Наш сьогоднішній бюджет не витримає такого навантаження. Розвиток і будівництво нових автомагістралей можливий лише за рахунок зовнішніх кредитів. І ведення відповідних умов експлуатації: проведення автобанів, платних доріг для того, щоб працювали ці інвестиції».

У Польщі проблеми з автошляхами не набагато менші


Класні автошляхи – це також умова проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року...У співорганізатора Євро-2012 – Польщі – проблеми з автошляхами не набагато менші, ніж в України, розповідає варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар. «Ще не ухвалили єдиної моделі будування автошляхів – у результаті автошляхи будують або державні компанії, або консорції, які отримали державну ліцензію на будівництво та обслуговування автошляхів. У результаті оплати за проїзд 25 кілометрів автошляхом біля Гданська (найбільша у Європі) затягуються адміністративні процедури. Наприклад, з огляду на протести товариств екологів затягується будівництво автошляху із Балтійських країн на Балканський півострів».

Успішне будівництво чеських магістралей

У Чехії ремонт і будівництво нових автодоріг здійснюють значно успішніше, розповідає директор Української служби Радіо Свобода Ірина Халупа. «Тепер вже є прямі сполучення між Чехією і, скажімо, Дрезденом. Можна проїхати від Чехії до Мюнхена за 3 години на прекрасних нових дорогах. Так що за європейські гроші чеські магістралі, які й були у досить доброму стані, зробили ще кращими, підтягли до європейського рівня».

Довжина доріг, які планує збудувати український уряд, становить 3,5 тисячі кілометрів. Зараз у державі прокладені 170 тисяч кілометрів магістралей.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG