Доступність посилання

ТОП новини

Український флот готовий взяти участь в антипіратській операції


Флагман українського флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний»
Флагман українського флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний»

Севастополь – Україна має взяти участь у боротьбі з міжнародним піратством, про це заявив у четвер у Києві Президент Віктор Ющенко. За його словами, до поля зору українців має увійти питання про військовий захист українських інтересів у нових зонах ризику. «Україна підтримує дедалі більшу всесвітню рішучість викоренити проблему піратства», – сказав голова держави. А командувач Військово-морських сил України адмірал Ігор Тенюх в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що українські військові готові долучитися до операції Європейського Союзу проти піратів в Аденській затоці. За його словами, український флот має і техніку, і бойових фахівців, які здатні дати відсіч піратам.

8 грудня в Аденській затоці біля узбережжя Сомалі розпочнеться морська операція ЄС проти піратів. Різні угруповання їх захопили в різних місцях біля узбережжя Сомалі понад 10 торгових кораблів із екіпажами, в тому числі – судно «Фаїна» з українськими громадянами на борту; воно, щоправда, перебуває від Аденської затоки більш як за тисячу кілометрів. І, за словами командувача Військово-морських Сил України адмірала Ігоря Тенюха, щоб український флот взяв участь у загальноєвропейському поході на морських корсарів, потрібна політична воля керівників держави і гроші.
Адмірал Ігор Тенюх
Ігор Тенюх каже, що кораблі, літаки і вишколені військовослужбовці у ВМС України є. Зокрема, адмірал зазначив, що на фрегаті «Гетьман Сагайдачний» і на борту корвета «Тернопіль» є спецгрупи, які готові виконувати відповідні завдання щодо боротьби з піратством. Готові до участі операції і техніка, і екіпажі кораблів, але похід, наприклад, фрегата до східноафриканського узбережжя в район Сомалі коштує близько 28-30 мільйонів гривень.
Військові чекають наказу
В українському зовнішньополітичному відомстві ще 17 листопада заявили, що ведуть активні переговори з Євросоюзом про залучення України до боротьби з піратством в Аденській затоці. У понеділок міністр оборони Юрій Єхануров заявив, що в Генеральному штабі Збройних Сил України уже відпрацьований план заходів участі українських військовослужбовців в операції з протидії міжнародному піратству. На думку експертів, найбільш імовірно, що затрати на участь української сторони у цій операції покриє Європейський Союз, повністю чи частково.
Як стало відомо Радіо Свобода, вже зараз у Севастополі іде інтенсивне приготування фрегата «Гетьман Сагайдачний» до виходу в море. Крім того, розглядається можливість про перекидання із Середземного до Червоного моря корвета «Тернопіль», який зараз бере участь у антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля».
У цій же операції також брав участь і флагман українського флоту «Гетьман Сагайдачний». За оцінками фахівців, екіпажі обох українських кораблів дуже добре підготовлені до подібних спецоперацій, отримали високу оцінку від партнерів із НАТО. Тож тепер останнє слово за Президентом і Кабінетом Міністрів України. Президент, як Верховний Головнокомандувач, має віддати наказ, а уряд – знайти кошти на його реалізацію.
(Севастополь –Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG