Доступність посилання

ТОП новини

Десятки тисяч угорських родин не можуть розрахуватися з комунальниками


Угорщина – Масові випадки комунальних та інших неплатежів фіксують в угорській столиці, чого вже давно не було. Жильці пояснюють свою заборгованість по-різному. Хтось щойно втратив роботу і не знайшов нової, а є чимало таких, хто не може погасити іпотечний кредит у банку через підвищення процентної ставки... Із угорської глибинки таких вісток не надходить. Однак економісти вважають, що це лише питання часу, адже внаслідок світової фінансової кризи армія безробітних зросла в Угорщині до півмільйона осіб.

До підвищення сезонних тарифів за опалення, електроенергію, природний газ та інші комунальні послуги угорці звикають не від учора. Не всім це подобається. Частіше всього люди не мовчать і перекладають при цьому відповідальність на державу.
Але, скажімо, до випадку з родиною будапештки Аґнеш Горват чиновники аж ніяк не причетні. Її сім’я зараз змушена сплачувати високі відсотки за банківську позичку, отриману на купівлю житла. А на комунальні платежі зароблених грошей уже не вистачає.
«Маю несплачений рахунок за воду, від міськенерго отримала два чеки, які ще не проплачені. Ось надійшов рахунок від телефонної компанії...», – бідкається жінка.
Вона каже, що не здивується, якщо представники якоїсь служби одного дня просто відключать їм енергію чи воду. Вона не береться сказати, доки її сім’я ще буде без грошей, адже зарплату ні їй, ні її чоловікові на роботі не підвищували і невідомо, чи це станеться.

У провінції вдаються до «запобіжних» заходів

У цьому сенсі родина Горватів не поодинока в Будапешті. За словами керівника столичного житлово-комунального холдингу Золтана Ковача, у Будапешті таких боржників нині набереться понад 20 тисяч. У провінції комунальники наразі не стикалися з проблемою масових комунальних неплатежів. Однак про всяк випадок дехто вже підстрахувався.
Директор підприємства «Водоканал» в обласному центрі Бекешчаба Дюла Чак повідомив: «Якщо раніше ми висилали рахунки споживачам один раз на два місяці, то зараз робитимемо це щомісяця. Ми виходимо з того, що люди планують свій сімейний бюджет на місяць. Думаю, що ця нова форма розрахунків буде не такою обтяжливою для наших клієнтів».
Угорські комунальники з досвіду знають, що затримки платежів часто-густо трапляються на початку нового року. Тому й радять власникам житла по можливості розраховуватись якщо не одразу, то бодай розділити свій борг на невеликі частини.
(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG