Доступність посилання

ТОП новини

Литвин передчасно оголосив про створення нової коалiцiї, стверджують у «Нашiй Українi»


Новообраний Голова Верховної Ради Володимир Литвин. 9 грудня 2008 р.
Новообраний Голова Верховної Ради Володимир Литвин. 9 грудня 2008 р.
Фракцiя блоку «Наша Україна – Народна самооборона» не схвалювала тексту коаліційної угоди про створення коаліції у складi фракцiй НУНС, БЮТ i Блоку Литвина, йдеться в повiдомленнi, оприлюдненому на сайтi НУНС у вiвторок увечерi.

«Текст коалiцiйної угоди трьох фракцiй без узгодження з фракцiєю пiдписав заступник лiдера фракцiї НУНС Борис Тарасюк», – сказано в повідомленні.

Проект коалiцiйної угоди народнi депутати фракцiї НУНС планують розглянути й обговорити в середу, 10 грудня, на засiданнi фракцiї.

В iнтерв'ю агентству «Iнтерфакс-Україна» у вiвторок депутат фракцiї «НУ-НС» Андрiй Парубiй (партiя Народний Союз «Наша Україна») назвав передчасним оголошення спiкером Володимиром Литвином створення коалiцiї у складi НУНС, БЮТ, Блоку Литвина.

«Ми ще не ухвалили рiшення з цього питання. Рiшення фракцiї про коалiцiйну угоду не було. Коалiцiйний документ на фракцiї не обговорювався i не ухвалювався. I тому це рiшення сьогоднi не могло бути озвученим i не могло бути пiдписаним пiд протоколом фракцiї», – заявив Андрій Парубiй.

За його словами, процес створення коалiцiї триває, вiн позитивний.

«Було рiшення про початок консультацiй. Рiшення про коалiцiйну угоду не було, і тому Тарасюк мiг пiдписати цей документ як приватна особа, а не як представник фракцiї», – зауважив депутат.

За обрання Володимира Литвина спiкером у вiвторок проголосували 40 депутатiв фракцiї НУНС (у фракцiї загалом 72 депутати).

********
Сьогодні у Верховній Раді новобраний спікер Володимир Литвин оголосив, що БЮТ, НУНС і блок його імені створили коаліцію

«Згідно зі статтею 80 Конституції України депутатські фракції у Верховній Раді України – БЮТ, НУНС, Блок Литвина – створили коаліцію депутатських фракцій... Виписки з протоколів є трьох фракцій», – заявив Володимир Литвин.

За його словами, це рішення ухвалювалося у досить непростій ситуації.

Загалом у Верховній Раді п'ять фракцій: найбільша – Партії регіонів (175 депутатів), БЮТ (156), блок «Наша Україна – Народна самооборона» (72), фракції Компартії України (27) і Блоку Литвина (20).

2 вересня 2008 року пізно ввечері фракція НУНС ухвалила рішення про вихід із коаліції у зв'язку з тим, що вранці цього дня БЮТ спільно з фракцією Партії регіонів проголосували за низку законів, що обмежують повноваження Президента. Крім того, фракція БЮТ відмовилася підтримати заяву НУНС, де парламенту пропонувалося засудити «агресію Росії проти Грузії».

На початку листопада Президент Віктор Ющенко видав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради й призначення позачергових парламентських виборів на 7 грудня у зв'язку з відсутністю у Верховні Раді коаліції.

Пізніше Ющенко тимчасово зупинив цей указ.

********
Парламент обрав спікером Литвина

Верховна Рада обрала головою парламенту лідера блоку свого імені Володимира Литвина.

За його кандидатуру проголосували 244 народні депутати із 422 зареєстрованих у залі. Зокрема, «за» проголосували 154 депутати з фракції БЮТ, 40 депутатів фракції НУНС, 27 – КПУ, 20 – Блок Литвина і три народні депутати з фракції Партії регіонів (Тарас Чорновіл, Василь Грицак та Юхим Звягільський).

Голосування відбувалося у відкритому режимі за допомогою системи «Рада».

Проект постанови про обрання Литвина спікером був зареєстрований депутатом, членом фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Олександром Омельченком 12 листопада.

Із травня 2002-го по травень 2006 рік Володимир Литвин обіймав посаду голови Верховної Ради 4-го скликання.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG