Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Росія заохочує союз між БЮТ і Партією регіонів


Президент Віктор Ющенко звинуватив Росію у втручанні у внутрішні справи України та в заохоченні створення альянсу між лідерами БЮТ і Партії регіонів – Юлією Тимошенко і Віктором Януковичем.

Про це, за повідомленням прес-служби Президента, він сказав в інтерв'ю агентству «Франс Прес».

«Викликати кожну з політичних сил по черзі до Кремля для так званих «консультацій» – навряд чи можна назвати політикою добросусідських відносин», – заявив Президент, водночас додавши, що «Росія є нашим сусідом, а з сусідами треба жити в злагоді».

За словами Віктора Ющенка, союз між номінально прозахідним прем'єром Тимошенко та проросійським лідером опозиції Януковичем може з'явитися через кілька днів.

«Ми можемо отримати коаліцію, здатну завдати дуже серйозної шкоди національним інтересам та демократії», – нагадав свою точку зору Президент.

Представники БЮТ і Партії регіонів висловлювали сподівання, що коаліція буде утворена до наступного вівторка.

********
Янукович готовий відмовитися від претензій на посаду Прем’єра

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович готовий відмовитися від претензій на посаду Прем'єра на користь країни.

Під час своєї поїздки до Вірменії, відповідаючи на запитання, чи згодна Партія регіонів у разі створення коаліції за участю БЮТ залишити посаду Прем'єра за Юлією Тимошенко, він зазначив: «Тут не до політичних амбіцій і не до крісел. І я не маю права як людина, як політик думати про себе особисто і якусь посаду. Я повинен думати про країну і про людей, і все, що потрібно зробити буде, якщо це піде на користь справі, я прийму будь-яке рішення, вольове».

Крім того, Янукович висловив сподівання, що коаліцію в парламенті вдасться створити найближчого вівторка.

Він спростував інформацію про те, що з фракцією БЮТ уже є підписаний меморандум. За його словами, офіційні переговори тільки розпочалися, і за один день неможливо підписати будь-який документ.

Політик нагадав, що його фракція проводить офіційні переговори зі всіма парламентськими фракціями.

Лідер Партії регіонів також підтвердив, що під час останньої зустрічі з Президентом Віктором Ющенком обговорював можливість підтримання кандидатури Плюща на посаду спікера.

«У нас регулярні відбуваються зустрічі з Президентом і з Прем'єр-міністром, тривають, зокрема, й політичні консультації, але зараз ми, під час останньої зустрічі, обговорювали економічну ситуацію в країні... хоча, звичайно, питання це (про підтримку кандидатури Плюща) було мені поставлене. Я сказав, що вирішення цього питання залежатиме не лише від фракції Партії регіонів», – зазначив Янукович.

********
Створення коаліції БЮТ і Партії регіонів загрожує демократії – Президент

Президент Віктор Ющенко заявляє, що де-факто коаліція БЮТ і Партії регіонів створена, але він не допустить реалізації їхнього плану ревізії Конституції, у тому числі щодо обрання Президента в парламенті.

Про це Глава держави заявив у четвер після переговорів із Президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном.

За словами українського Президента, створення коаліції між БЮТ і Партією регіонів почалося ще 2 вересня. «Утворення цієї коаліції дуже ймовірне, власне кажучи, формально вона вже створена», – зазначив Віктор Ющенко.

Він зауважив, що не є прихильником такої більшості, «бо за таким політичним альянсом Україну чекає низка подій неприємного характеру, а в деяких моментах – навіть непрогнозованих подій».

За словами Президента, коаліція, побудована не на демократичних та національних інтересах, може стати серйозним викликом для української демократії.

А коментуючи повідомлення про те, що така більшість готує змiни до Конституції щодо обрання Президента в парламенті, Віктор Ющенко сказав: «Я переконаний: це речі, які руйнують українську демократію і не відповідають нашим прагненням. Це відкине Україну в сфері стабільності і демократії. Тому я, як Президент, цього не допущу».

У четвер представник БЮТ Валерій Писаренко заявив, що переговори зі створення коаліції завершені на 90%.

За його словами, більшість буде утворена на базі двох полiтичних сил – БЮТ і Партії регіонів, а пiсля цього до неї, ймовірно, приєднаються інші сили.

Тим часом народний депутат Тарас Чорновіл (до недавнього часу він був членом фракції Партії регіонів), коментуючи заяву Віктора Ющенка, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що, на його думку, це свідчення того, що Президент боїться «втратити додатковий контроль над владою».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG