Доступність посилання

ТОП новини

Що раніше: спікер чи коаліція?


Київ – Сьогодні виповнюється рівно рік, як Арсенія Яценюка обрали Головою Верховної Ради України. І сьогодні в парламенті знову спробують обрати спікера. Головними кандидатами на цю посаду називають Івана Плюща та Володимира Литвина.

Досі в парламенті тривають суперечки, що має бути раніше: спікер чи коаліція. Так Блок Юлії Тимошенко, за словами першого віце-прем’єр-міністра Олександра Турчинова дотримується колишньої позиції: спочатку повинна бути сформована коаліція, а вже потім обраний Голова Верховної Ради.

БЮТ продовжує наполягати на коаліції з НУ-НС і Блоком Литвина. Причому, вони вважають, що головою парламенту має бути саме Литвин.

Народний депутат від БЮТ Святослав Олійник сподівається, що сьогодні визначиться конфігурація парламенту: «Четверте грудня – це день, коли в Україні з’являються спікери. Рівно рік тому проголосували за Арсенія Яценюка. Я сподіваюся, що лідери фракцій зможуть видати результат кінцевий, і ми отримаємо не тільки спікера, а й взагалі конфігурацію парламенту».


Щоправда, у Партії регіонів поки не бачать перспектив завершення переговорів про створення нової парламентської коаліції. За словами представниці регіоналів Ганни Герман, її партію не надто влаштовує варіант коаліції з БЮТ за ситуації, коли Прем’єр — Юлія Тимошенко, а Голова Верховної Ради — Віктор Янукович.

Потрібно ще кілька днів

Отож консультації щодо обрання спікера і формування парламентської коаліції тривають. Депутат від Партії регіонів Олексій Плотников зазначив, що ідуть перемови і щодо можливої коаліції, можливих кандидатів на посаду спікера.

«Я вважаю, що політичні сили у Верховній Раді усвідомлюють, що треба працювати. А те, що переговори йдуть досить складно, – це нормальне явище, враховуючи реалії української політики. Якби так було все просто, то можливо, давно б в Україні функціонувала і коаліція, і був би спікер, і все інше», – каже депутат від Партії регіонів Олексій Плотников.

А інший депутат з Партії регіонів Олександр Єфремов прогнозує продовження перерви в роботі Верховної Ради в пленарному режимі до 9 грудня. Він вважає, що потрібно ще кілька днів для ухвалення остаточного рішення.

Проте депутат не виключає, що сьогодні оголосять про створення коаліції або оберуть спікера і без участі Партії регіонів.

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG