Доступність посилання

ТОП новини

Не обравши спікера, депутати взялися за коаліцію


Лідер блоку свого імені Володимир Литвин (у центрі) проводить нараду з однопартійцями під час засідання Верховної Ради України 2 грудня 2008 року.
Лідер блоку свого імені Володимир Литвин (у центрі) проводить нараду з однопартійцями під час засідання Верховної Ради України 2 грудня 2008 року.

Київ – Верховна Рада не спромоглася обрати нового спікера. Найбільша парламентська фракція – Партії регіонів вимагає спочатку створити коаліцію, а вже потім обирати голову парламенту. Наступного разу депутати зберуться в сесійній залі у четвер, 4 грудня.

Від моменту відставки Арсенія Яценюка між політичними силами тривають переговори про обрання нового спікера. Проте досі узгодити кандидатуру, яка б набрала принаймні мінімально необхідні 226 голосів, не вдалося.
Фракція «Наша Україна – Народна самооборона» висунула кандидатуру Івана Плюща. Проте її готові підтримати навіть не всі члени фракції. Решта політичних сил відмовилися підтримувати цю кандидатуру.
Крім Івана Плюща технічним спікером, тобто таким, який може бути обраний без створення коаліції, найчастіше називають Володимира Литвина. Однак зараз знову принциповим стало питання створення коаліції, тобто обрання технічного спікера є малоймовірним за нинішньої ситуації.
«Ключова помилка полягає в тому, що політичні партії знову увійшли в політичні ігрища на тему коаліції і розподілу владних портфелів, – коментує ситуацію депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій. – Позиція «Нашої України» полягає в тому, що необхідно обрати технічного спікера, який буде просто підписувати законопроекти і вести засідання, а не починати масштабний перерозподіл влади в нашій державі. Бо це триватиме довго, і тоді ми можемо без бюджету увійти в новий рік».

Два претенденти на крісло прем’єра

Відновлення коаліції між НУНС та БЮТ є неможливим. Зараз найбільше говорять про створення коаліції між Партією регіонів та БЮТ. Проте ще напередодні Президент Віктор Ющенко зазначив, що Партія регіонів та БЮТ не можуть поділити крісло Прем’єра.
Лідер фракції блоку свого імені Володимир Литвин також переконаний, що домовитися про обрання спікера та створення нової коаліції заважають дуже меркантильні речі. «Хай вожді домовляються про те, що треба ще поділити, кому відійде Ощадний банк, кому відійде «Ексімбанк», хто забере Одеський припортовий завод», – заявив Литвин із трибуни парламенту.
Проте депутати від БЮТ висловлюють сподівання, що до четверга коаліцію буде створено.
«Сподіваюся, що буде створена коаліція, – каже депутат від БЮТу Олег Ляшко. – Щодо форматів, то тут гадати не доводиться. Зважаючи на останні заяви «Нашої України», важко повірити, що буде коаліція між НУНС і БЮТ. Із Литвином також велася робота. Але він каже: спочатку оберіть мене спікером, а потім будемо говорити про коаліцію. Так номер не піде. Думаю, не виключений варіант коаліції між БЮТ і Партією регіонів, до якої приєднається Блок Литвина».
Наразі переговори щодо ствоерння коаліції у новому форматі тривають.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG