Доступність посилання

ТОП новини

Чи гарантує партійний Президент Конституцію?


Одноголосне обрання Віктора Ющенка головою Народного Союзу «Наша Україна під час VI звітно-виборчого з'їзду партії, Київ, 29 листопада 2008 р.
Одноголосне обрання Віктора Ющенка головою Народного Союзу «Наша Україна під час VI звітно-виборчого з'їзду партії, Київ, 29 листопада 2008 р.

Київ – Президента Віктора Ющенка обрали головою політичної партії Народний союз «Наша Україна». Серед політиків та правників виникла дискусія щодо того, чи такий крок Глави держави відповідає Конституції України.

Від моменту створення партії Народний союз «Наша Україна» Віктор Ющенко був почесним головою цієї політичної сили. Проте Президент, тривалий час уникав формалізації свого статусу лідера цієї партії. Адже Глава держави претендує на те, щоб бути загальнонаціональним лідером. Та, зрештою, і зараз Віктор Ющенко прагне до цього. «Президент розцінює своє головування як символічне, адже Голова держави є гарантом всіх громадян України і залишається надалі рівновіддаленим від усіх політичних сил», – зазначила з цього приводу прес-секретар Президента Ірина Ванникова.

Президент-голова реанімує партію

На думку експертів, такий крок покликаний передусім мобілізувати і дисциплінувати прихильників Президента у партії та фракції НУНС у Верховній Раді.

«Президент очолив партію: це означає, що кожен має можливість визначитися – він з Президентом чи не з Президентом, – каже колишній міністр оборони, а нині безпартійний депутат від фракції НУНС Анатолій Гриценко. – «Хоча,як на мене, важливіше було б визначитися, щоб політика цієї партії орієнтувалася на інтереси України, а не однієї особи. Навіть, якщо це Президент».

Такий крок Президента передусім спрямований на посилення президентського контролю над НСНУ. «Партія виявляла прагнення до політичних союзів, неприйнятних для Президента Ющенка», – каже політолог Сергій Таран. Механізм почесного голови в таких умовах не спрацьовував через низку внутрішньопартійних причин, зокрема, наявність кількох центрів впливу.

Секретаріат Президента очолює фактичний лідер партії «Єдиний центр» Віктор Балога. Донедавна нашоукраїнці вимагали його відставки. Проте тепер Президент чітко дав зрозуміти, що ЄЦ треба йти у фарватері НСНУ, наголошує Сергій Таран.

Як депутати, так і політологи вважають, що таким чином Президент готується до того, на ймовірних дострокових парламентських виборах особисто очолити виборчий список партії або створеного на її базі блоку.

Конституційні колізії

У зв’язку з обранням Ющенка головою партії найбільше обговорюються не політичні наслідки такого кроку, а правові аспекти. Адже стаття 103 Конституції України каже, що «Президент України не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю».

Проте юридичний фахівець у лавах НСНУ депутат Роман Зварич обіцяє виписати партійні документи так, щоб протиріч із основним законом не було.

Загалом думки правників розділилися. Скажімо, голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що це цілком конституційний крок.

«Це не суперечить Конституції, – каже він, – стаття 103 говорить про те, що Президент не може мати інший представницький мандат або обіймати посади. Голова партії – це може бути і не посада. Тобто, мова йде про оплачувані посади. А голова партії – це не обов’язково оплачувана посада. Тим більше, що аналогічна заборона є для всіх. Якщо ми таку саму заборону для народних депутатів тлумачимо так, що вони можуть бути лідерами партій, то чому тоді для Президента може бути інше тлумачення?».

Натомість голова парламентського комітету з питань правової політики, депутат від фракції БЮТ Сергій Міщенко дотримується протилежної точки зору.

«Чітко в Конституції написано, що Президент не має права очолювати об’єднання громадян, – зазначає депутат. – До цих організацій належать і політичні партії. Все, крапка! Про що можна говорити далі? Які правники можуть говорити інше? Я це так розумію, що в нас для одних закон рівний, а для іншого – рівніший».

Доленосне рішення про те, що відтепер Ющенко буде не формальним, а фактичним головою партія ухвалювала в закритому режимі – журналістів на з’їзд не допустили. На другому етапі партійного з’їзду нашоукраїнці планують переобрати та реформувати раду партії. В якому режимі працюватиме з’їзд надалі, наразі невідомо.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG