Доступність посилання

ТОП новини

Ірландія може провести повторний референдум щодо Лісабонської угоди


Ірландія готова провести повторний референдум щодо ратифікації Лісабонської угоди до жовтня 2009 року, але за певних умов, йдеться у проекті постанови, підготовленої до сьогоднішнього саміту Євросоюзу в Брюсселі.

Відповідно до законодавства Ірландії, рішення, пов’язані з міжнародними угодами, мають ухвалюватися виключно на референдумах.

За останніми опитуваннями громадської думки в країні, однією з умов, за яких ірландці готові підтримати Лісабонську угоду, є збереження за країною права бути представленою в Єврокомісії на рівні комісара.

Нинішня версія Лісабонської угоди передбачає, що лише дві третини країн-членів мають бути представлені в Єврокомісії на рівні комісарів.

У червні цього року в Ірландії, єдиній з 27 країн-членів ЄС, де відбувся референдум щодо ратифікації Лісабонської угоди, угода не була підтримана. Проти висловилися 53% ірландців, які взяли участь в голосуванні.

Лісабонська угода має замінити Конституцію ЄС, яку не вдалося схвалити через провал її ратифікації на референдумах у Франції та Нідерландах у 2005 році. Нова угода спрямована на реформування інституцій ЄС для більш ефективного ухвалення рішень.
XS
SM
MD
LG