Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина готова судити Івана Дем’янюка


Федеральний суд – найвищий суд Німеччини в кримінальних і цивільних справах – постановив, що нині 88-річний Іван Дем’янюк має постати перед окружним судом округу Мюнхен-II, а тамтешня прокуратура мусить висунути йому звинувачення.

Підставою стало те, що після закінчення Другої світової війни Іван Дем’янюк, залишившись у Німеччині, в 1951 році кілька місяців прожив у таборі для переміщених осіб під Мюнхеном, перш ніж емігрував до США. Відтак, вирішив Федеральний суд, саме там і мають судові органи взятися за його справу.

Минулого місяця прокуратура в Мюнхені вже відмовлялася зробити це. Але її рішення оскаржив у Федеральному суді головний прокурор німецького Центрального управління розслідувань злочинів націонал-соціалізму Курт Шрімм. Він переконаний, що має досить доказів, щоб звинуватити Івана Дем’янюка в причетності до загибелі 29 тисяч євреїв.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.
XS
SM
MD
LG