Доступність посилання

ТОП новини

Балога: Президент наполягає на фінансуванні дострокових парламентських виборів


Київ – Політична криза в Україні вкотре загострилася. Президент Віктор Ющенко знову наполягає на фінансуванні дострокових парламентських виборів у бюджеті-2009, заявляє голова його Секретаріату Віктор Балога. Натомість спікер Володимир Литвин наголошує, що не збирається виконувати вимоги голови держави і не допустить перевиборів.

Наприкінці минулого тижня депутати-нашоукраїнці обіцяли укласти коаліційну угоду до понеділка, 15 грудня. Проте цього дня на засіданні жодного рішення до 19:00 ухвалено не було.
Як зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода депутат від фракції НУНС Анатолій Матвієнко, можливо, у вівторок буде рішення. «Фракцію розривають на дві частини. З одного боку, Юлія Володимирівна хоче довести, що вона володіє контрольним пакетом у фракції і має 37 голосів. Тому зараз бігають за кожним голосом. З іншого боку, є противники цієї філософії», – зазначив депутат.

Коливання «генеральної лінії»

Позиція НУНС щодо коаліції дуже сильно залежить від думки Президента, яка, як випливає зі слів депутатів-нашоукраїнців, є дещо непевною.
Скажімо, заступник голови фракції НУНС Роман Зварич наприкінці минулого тижня казав, що проти укладання коаліційної угоди, а потім – що за. І ось, 15 грудня нашоукраїнці, і той самий Зварич, у своїх коментарях знову схиляються до думки, що Президент, радше, проти коаліції, ніж підтримує її створення.
Утім, заступник голови фракції НУНС Борис Тарасюк запевнив, що більшість фракції уповноважила його підписати коаліційну угоду.

Аргументи за перевибори

Віктор Балога
За словами Віктора Балоги, Президент сподівається, що урядові і парламенту все ж вдасться стабілізувати економічне становище держави. Однак, як стимул до результативної роботи у Державному бюджеті наступного року, мають бути передбачені видатки на позачергові вибори. Без цієї статті Глава держави не підпише бюджет, «щоб реальність переобрання Верховної Ради була вагомим застереженням для майбутньої коаліції від популізму, бездіяльності та безвідповідальності», – йдеться у заяві голови Секретаріату, яку поширила прес-служба Президента.
Також Балога наголосив, що «новообраному спікеру парламенту не варто починати свою діяльність на цій посаді з риторики кандидата в президенти і роздавати наліво-направо критичні зауваження».
«Це насправді очікувана вимога, — коментує ситуацію політолог Володимир Фесенко. — От, якби Ющенко відмовився від ідеї перевиборів, то це була б дійсно несподіванка. Така вимога може зіпсувати цю коаліцію і поглибити конфлікти всередині фракції НУНС. Для Ющенка це до певної міри інерція, а з іншого боку – традиційний елемент тиску: і на парламент, і на уряд, і на власну фракцію».
Схоже, що партнери НУНС по задекларованій коаліції – БЮТ і Блок Литвина – вже змирилися з тим, що укласти повноцінну коаліційну угоду – тобто таку, яку б підписали лідер фракції та більшість депутатів, – найближчим часом не вдасться. Тому БЮТ виступив з пропозицією переписати регламент щодо правил оформлення парламентської коаліції. Зокрема, б'ютівські правники пропонують виключити з регламенту норму, яка пропонує надання такого списку.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG