Доступність посилання

ТОП новини

Президент: Україна перерахувала 800 мільйонів доларів за газ


Україна вже почала розраховуватись за газ, закачаний у підземні сховища, і найближчим часом завершить цей процес.

Про це Президент Віктор Ющенко заявив сьогодні після зустрічі з міністром фінансів Віктором Пинзеником, головою Національного банку Володимиром Стельмахом і головою «Нафтогазу України» Олегом Дубиною.

За словами глави держави, Україна повністю розрахується за газ, який вона закачала у підземні сховища протягом літа і осені як ресурс для забезпеченням газом України на початку 2009 року.

А вчора ввечері був здійснений перший платіж коштів в розмірі 800 мільйонів доларів, найближчим часом будуть акумульовані ще близько 200 мільйонів, повідомив Президент.

Таким чином, зазначив Ющенко, «один мільярд доларів буде направлений для розрахунків по газу, який був закачаний як сезонна потреба».

При цьому Президент додав, що не хоче коментувати, наскільки це правильно чи неправильно закачувати газ у підземні сховища і тримати його 4-5 місяців: «Я не знаю, чи тут є пріоритетом питання ціни, чи тут є питання національної безпеки. Очевидно, що НАК «Нафтогаз України» виходив із мотивів забезпечити Україну газом у найскрутніші часи, і особливо січень-лютий».

Водночас він наполягає на тому, щоб в України не було заборгованості за газ, оскільки це є репутацією України: «На сьогодні це питання фінансово забезпечено (розрахунок по боргах за газ) і на цьому можна поставити крапку».

Наразі тривають переговори між «Нафтогазом» і «Газпромом» про постачання газу для України на наступний рік.

XS
SM
MD
LG