Доступність посилання

ТОП новини

Президент: Україна перерахувала 800 мільйонів доларів за газ


Україна вже почала розраховуватись за газ, закачаний у підземні сховища, і найближчим часом завершить цей процес, заявив Віктор Ющенко.

Як сказав Президент сьогодні після зустрічі з міністром фінансів Віктором Пинзеником, головою Національного банку Володимиром Стельмахом і головою «Нафтогазу України» Олегом Дубиною, Україна повністю розрахується за газ, який вона закачала у підземні сховища протягом літа і осені як ресурс для забезпеченням газом України на початку 2009 року.

Учора ввечері був здійснений перший платіж коштів в розмірі 800 мільйонів доларів, найближчим часом будуть акумульовані ще близько 200 мільйонів, повідомив він.

Таким чином, сказав Ющенко, «один мільярд доларів буде направлений для розрахунків за газ, який був закачаний як сезонна потреба».

При цьому Президент додав, що не хоче коментувати, наскільки правильно чи неправильно закачувати газ у підземні сховища і тримати його 4–5 місяців. «Я не знаю, чи тут є пріоритетом питання ціни, чи тут є питання національної безпеки. Очевидно, що НАК «Нафтогаз України» виходив із мотивів забезпечити Україну газом у найскрутніші часи, і особливо січень – лютий», – сказав Ющенко.

Водночас він наполягає на тому, щоб в України не було заборгованості за газ, оскільки це впливає на репутацію України.

«На сьогодні це питання (розрахунок по боргах за газ) фінансово забезпечене, і на цьому можна поставити крапку», – вважає Президент.

Наразі тривають переговори між «Нафтогазом» і «Газпромом» про постачання газу для України на наступний рік.

Російська сторона, серед іншого, звинувачує українську в накопиченій значній заборгованості за газ і попереджає про можливі тверді заходи у відповідь, якщо цей борг не буде погашений.

Але сторони називають зовсім різні суми цього боргу.

У понеділок і вівторок делегація «Нафтогазу» на чолі з Олегом Дубиною вкотре перебувала в Москві для чергових переговорів. Але, за повідомленнями, жодних домовленостей сторони так і не досягли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG