Доступність посилання

ТОП новини

Президент дав банкам 10 днів на стабілізацію гривні


На нараді з банкірами Віктор Ющенко заявив: «Я акцентую на одному: у вас є 10 днів, щоб спільними зусиллями Нацбанку й комерційних банків відновити стабілізацію курсу гривні».

Водночас Ющенко назвав найбільшою загрозою для валютного ринку політичні заяви: «Успіх банківської справи завжди стояв на одному постулаті: чим далі політика від банку, тим краще почуває себе суспільство, банк. Це аксіома для банків. Для банків не повинно бути кольорів політичних».

Він порекомендував банкірам не прислухатися до заяв політиків і до їхніх порад.

«Ще одна така заява Прем’єра, і ми будемо мати серйозні проблеми в кожному банку й у Центральному банку», – заявив Голова держави.

Вчора Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила Національний банк у свідомих спекуляціях на валютному ринку.

Віктор Ющенко напередодні закликав НБУ карати банки за порушення з валютними операціями. На думку Президента, за відсутності спекуляцій курс гривні сьогодні коливався б у межах 5,8–5,9 гривень за долар.

********
Гривня зміцнилась на міжбанку

Сьогодні на міжбанківському валютному ринку України торги доларом відкрилися падінням котирувань – 8,5/9,0 грн/дол.

Як повідомили у фінансовій компанії «ІнтерБізнесКонсалтинг», ціни на євро теж знизилися – 12,11-12,83 грн/євро.

Вчора торги на міжбанку завершилися на рівні 9,55-9,80 гривень за долар, торги з євро – на рівні 13,95-14,32 гривень за євро.

********
Нацбанк здивований «цинізмом заяви» Тимошенко

Такими словами Нацiональний банк України охарактеризував у заявi правлiння НБУ, текст якої розмiщений на веб-сайтi Нацбанку, слова Прем’єр-міністра Юлiї Тимошенко про ситуацiю на фiнансовому ринку.

НБУ наголошує на небезпецi дiй Кабiнету Мiнiстрiв для економiки країни.

«Правлiння НБУ стурбоване сьогоднiшньою ситуацiєю, коли Прем’єр-мiнiстр перейшла ту межу, яку нiхто нiколи не переступав. Особливо цинiчним є той факт, що зброєю в руках полiтичних вiйн уряду на чолi з Прем’єром можуть бути простi люди, якi першими постраждають вiд дестабiлiзацiї банкiвської системи», – мовиться в заявi.

Нацбанк відзначає, що сьогодні в економіці України склалась дуже складна ситуація. При цьому «бездарна діяльність уряду в управлінні економікою» призвела до того, що вже в грудні цього року країна може бути в ситуації внутрішнього дефолту.

«На сьогодні уряд не має коштів для розрахунків по заробітних платах, пенсіях, соціальних виплатах та зобов’язаннях зовнішнього і внутрішнього характеру», – наголошує НБУ.

Правління Національного банку звертається до «всіх посадових осіб, політиків, представників засобів масової інформації бути максимально відповідальними щодо поширення неправдивої інформації та інформації, яка створює паніку в населення».

Вчора Прем’єр Юлія Тимошенко звинуватила керiвництво Нацбанку в махiнацiях на валютному ринку, дестабiлiзацiї банкiвської системи i штучному заниженнi курсу гривнi.

Вона також закликала Президента Віктора Ющенка негайно звільнити голову НБУ Володимира Стельмаха.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG