Доступність посилання

ТОП новини

Гривня встановила рекорд падіння


Київ – 17 грудня позначилося рекордним падінням національної грошової одиниці відносно американського долара та євро. Депутати вимагають звіту від голови Національного банку Володимира Стельмаха. Експерти наголошують, що головний національний регулятор – Нацбанк – підриває довіру до національної валюти.

Зранку в середу на міжбанківському валютному ринку за один американський долар давали 8 гривень 35 копійок, а на момент закінчення торгів один долар вже купували за 9 гривень 45 копійок.

На думку експертів, відповідальність за ситуацію на валютному ринку несе передусім Національний банк. «Курсом управляє єдиний орган у кожній державі – Центральний банк, – каже радник правління «Юнікредитбанку» Ярослав Солтис. – У нього є резерви, і він може стабілізувати курс. Ні міністр економіки, ні міністр фінансів, ні Президент не повинні втручатися в курсову політику. А в законі про Нацбанк записано, що головною його задачею є забезпечення стабільності національної валюти».

Від Стельмаха чекають роз’яснень.
Президент на 18 грудня запланував зустріч із головою НБУ та міністром фінансів, під час якої мають обговорити ситуацію на валютно-обмінному ринку та з курсом гривні.

Як повідомила прес-служба Глави держави, Президент стурбований ситуацією із девальвацією гривні і готує план дій щодо покращення ситуації на валютному ринку. Кажуть, що у Секретаріаті Президента розроблено низку заходів для урегулювання ситуації.

Представники найбільших фракцій у парламенті Партії регіонів та БЮТ поставили вимогу про необхідність заслухати звіт голови Нацбанку Володимира Стельмаха. Його мали заслухати ще минулого тижня, але тоді депутатам завадило створення коаліції та ухвалення антикризових законів. Тепер парламентарі вимагатимуть звіту вже найближчими днями.

«Надзвичайно важливо об’єктивно розібратися, наскільки великою є провина в даній ситуації Національного банку, – каже депутат від фракції НУНС Ярослав Джоджик. – Чи це є не фаховий підхід, чи можливо там присутні, а є і такі версії, злочинні моменти».

Ситуація загрожує соціальним вибухом.
Проте, на думку колишнього директора департаменту міжнародних зв’язків НБУ Олега Рибачука, не варто очікувати від звіту голови Нацбанку в парламенті позитивних наслідків.

«У Верховній Раді буде значно більше політики, ніж бажання вирішити проблему, – вважає Рибачук. – Можна прогнозувати, що, якщо депутати вимагатимуть відставки Стельмаха, то, скоріше за все, Президент не зробить такого подання. Скоріше за все, ми будемо чути звинувачення взаємні й не побачимо злагоджених дій».

На думку Олега Рибачука, за такий розвиток громадяни можуть заплатити дуже дорогу ціну. «Якщо згадати, скільки людей втрачають роботу і не можуть погасити кредити валютні, то проблема стає значно більшою, ніж валютний курс. Це проблема соціального вибуху, до якого ми неухильно йдемо», – наголошує колишній директор департаменту міжнародних зв’язків НБУ.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG