Доступність посилання

ТОП новини

Курс долара щодо євро падає після того як у США різко знизили облікову ставку


Лондон – Курс долара щодо євро та інших світових валют продовжує падати. Останнє знецінення є наслідком безпрецедентного заходу Федерального резерву США, який знизив облікову ставку до найнижчого в історії рівня – майже до нуля. Американські банкіри заявляють, що слід чекати й інших безпрецедентних кроків у намаганні приборкати фінансову кризу.

У середу вранці за 1 євро у Нью-Йорку можна було купити майже 1 долар 41 цент. Це приблизно на 1 цент дорожче, ніж напередодні ввечері. Це наслідок оголошення Федеральним резервом США, як називається там Центральний банк, зниження облікової ставки до рівня між нулем і чвертю відсотка. Раніше вона становила один відсоток. І навіть такий рівень був найнижчим за півстоліття. Нині ж побито абсолютний рекорд. Багато фахівців очікували меншого зниження – до піввідсотка.
Незважаючи на такий драматичний крок, аналітики сумніваються, що він полегшить доступ бізнесу і приватних осіб до кредитів. Це тому, що федеральні облікові ставки є лише орієнтовними.
Економіст Фред Діксон зазначає: «Зниження процентної ставки до рівня – від нуля до чверті відсотка – ймовірно, не матиме великого впливу на економіку. Те, що ми маємо побачити, – це значне збільшення міжбанківських позик протягом наступних 6-9 місяців, відкриття нових кредитних ліній, переосмислення бізнесом планів щодо видатків і розширення».
Федеральний резерв розпочав кілька незвичних програм щодо позик
Та все ж важливо, що Федеральний резерв говорить, що певний час буде підтримувати надзвичайно низькі ставки у намаганні відновити потік позик. Також Центробанк знову підтвердив зобов’язання викупати проблемні борги.
Федеральний резерв уже розпочав кілька незвичних програм щодо позик. По суті, він друкує гроші для викупу проблемних боргів, яких банки й фінансові інститути прагнуть позбутися. Федеральний резерв каже, що готовий іти ще далі і, можливо, викупити велику частку боргу уряду США, що призведе до зниження довготермінових банківських ставок. Але для цього доведеться друкувати ще більше грошей. Це погано для долара. Кілька місяців тому американська валюта зміцніла, бо криза в країнах із економікою, що розвивається, змусила інвесторів повернутися до безпечніших США. Але цей тимчасовий ріст курсу, здається, тепер позаду. Федеральний резерв, друкуючи долари, збільшує їхню пропозицію і в світі. Тож падіння курсу зелених, як очікують, триватиме. Принаймні, сьогодні курс долара впав не лише щодо євро, але й щодо інших валют. Курс британського фунта стерлінгів, зокрема, стрімко зріс на майже два центи. А курс японської єни стосовно долара є найвищим за останні 13 років.
(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG