Доступність посилання

ТОП новини

Фінансова криза: Банкіри та чиновники звинувачують мас-медіа


Київ – Секретаріат Президента, Національний банк та банкіри спростовують інформацію про те, що в країні начебто готується примусове переведення депозитів в іноземній валюті у гривню. Журналістам та виданням, що поширили таку інформацію, погрожують судовими позовами. Між тим експерти вважають, що невдала політика Нацбанку якраз і провокує появу таких чуток.

Перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак заявляє про відверто замовний характер публікацій про плани щодо примусової конвертації валютних депозитів у гривню.
Як повідомила прес-служба голови держави, Шлапак заявляє, що Секретаріат ніколи не ініціював таких обговорень і вважає саму ідею такої конвертації надзвичайно шкідливою. Він також звернув увагу на те, що поширення цієї інформації відбулося через два тижні після події, на яку йде посилання, – наради в Національному банку. Олександр Шлапак повідомив, що першоджерелом такої інформації виступила «Газета 24» і що вже готуються запити до СБУ та звернення до суду.
Ідея притягнення до відповідальності винних у поширенні «непідтвердженої офіційно інформації» щодо стану фінансового сектору зараз доволі популярна.
«Я свого часу був автором законопроекту про кримінальну відповідальність працівників мас-медіа за неправдиву інформацію щодо фінансового сектору, – каже член наглядової ради Нацбанку депутат Василь Горбаль. – Але тоді ця ініціатива сприймалася як недоцільна, як напад на свободу слова... Сьогоднішня інформація (про конвертацію валютних депозитів – Радіо Свобода) має виключно провокативний характер. І я маю намір звернутися у правоохоронні органи для розслідування цього випадку. Я був учасником обох зустрічей – і за участю Президента, і за участю Олександра Шлапака – подібну ідею ніхто навіть не озвучував і в такому форматі дане питання ніким не порушувалося».
Банкіри також помиляються

Експерти не настільки категоричні і відзначають, що у населення та, зрештою, і в журналістів є підстави сумніватися в офіційних заявах. І також зазначають, що це не журналісти довели ситуацію у фінансовій сфері до такого стану, коли вкладники більше вірять чуткам, ніж заявам офіційних осіб.
«Це наслідок хибних кроків, коли Нацбанк фактично виконує роль головного спекулянта, здійснюючи емісію гривні, – каже доктор економічних наук Олег Соскін. – Це так само, як вони заборонили людям знімати депозити. Це волюнтаризм, за який треба відповідати. (Насправді Нацбанк забороняв тільки дострокове зняття депозитних вкладів – Радіо Свобода.) Вони здійснили емісію і призвели до падіння курсу гривні. І вони у цьому винні».

Що непокоїть вкладників?
Серед людей, які мають заощадження в банках, циркулює дуже багато чуток вельми неприємного характеру. Зокрема, про те, що є випадки, коли у банках валютний депозит пропонують віддати у гривні, посилаючись на брак доларів. Або автоматично подовжують депозитний внесок, якщо вкладник прийшов, скажімо, на день пізніше.
«Банківські структури настільки малокеровані, що на місцях у них може відбуватися що завгодно, – коментує подібного роду інформацію головний редактор інтернет-видання «Фінансист» Ігор Луценко. – Зокрема, прихована чи явна спекуляція валютою завдяки певним юридичним важелям. Держава дала банкам можливості, завдяки яким вони викручують руки клієнтам. Це проблема українських банків як таких, що рівень їх сервісу є надзвичайно низький».
Експерти кажуть, що в таких випадках треба негайно звертатися до контролюючих органів – Нацбанку, Антимонопольного комітету тощо. У випадках, коли клієнт правий та наполегливий, у банках одразу йдуть на поступки.

Новий рік зміцнить гривню
Банкіри запевняють, що невдовзі відбудеться традиційне передноворічне зміцнення готівкового курсу гривні. Завжди перед Новим роком населення витрачає свої заощадження і, роблячи покупки, переводить валютні заощадження у гривню.
На думку банкірів, готівковий курс гривні може зміцнитися до 7 гривень за долар. На сьогодні курс становив 7,45 гривень за один долар.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG