Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат: Україна сплатила мільярд доларів за газ, спожитий у вересні-жовтні


На сьогодні завершені розрахунки з Росією за природний газ, спожитий у вересні – жовтні. Перерахований 1 мільярд доларів. А зараз накопичуються необхідні суми для закінчення оплати закачаних обсягів природного газу.

Про це повідомила речниця Президента Ірина Ванникова.

За її словами, глава держави глибоко стурбований ситуацією, що склалася у російсько-українських відносинах у газовій сфері, й постійно відстежує перебіг переговорів між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом» та контролює досягнуті результати.

«Віктор Ющенко запевняє українських споживачів: у підземних сховищах знаходиться 29,5 мільярда кубометрів газу, з яких майже 17 належать «Нафтогазові» та підпорядкованим йому господарюючим суб'єктам. Зазначеного ресурсу достатньо для повного і надійного забезпечення національної економіки газом у першому кварталі», – зазначила Ванникова.

Водночас, на думку Президента, затягування з оплатою за отриманий ресурс, яке відбувається при недбалому ставленні до цього питання зі сторони уряду, призвело до надмірного затягування з підписанням контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом».

Проте особисте втручання глави держави дозволить вирішити зазначену проблему і договір у газовій сфері буде підписаний, повідомила речниця Ющенка.

Президент також занепокоєний цифрами, які озвучують окремі російські чиновники, щодо ціни на газ у наступному році – 250-300 доларів за тисячу кубів.

«На думку Президента, така ціна не відповідає реальному стану справ, оскільки останні місяці спостерігається суттєве і стрімке падіння світових цін на енергоносії. Нині спеціалістами вважається економічно обґрунтованою ціною газу – 100 доларів за тисячу кубометрів», – зазначила Ванникова.

Вчора представники російського «Газпрому» заявили, що можуть відімкнути газ для України з 1 січня, бо вона відмовляється продовжувати сплачувати борги. Українська ж сторона запевнила, що надалі погашатиме заборгованість.
XS
SM
MD
LG