Доступність посилання

ТОП новини

Словенія не знімає блокади на вступ Хорватії до Євросоюзу


Мапа Хорватії
Мапа Хорватії

Брюссель – Словенія наклала своє вето на завершальній стадії переговорів щодо вступу Хорватії до Євросоюзу. Офіційна Любляна не згодна із хорватською версією розташування кордонів між двома країнами. Тим часом, керівники європейських установ намагаються розблокувати переговори. Вони вважають, що прикордонні проблеми – справа двостороння і не повинна заважати приєднанню Хорватії до ЄС. Проте, конфронтація триває, а дипломатії у діалозі хорватів та словенців стає все менше.

Сьогодні у Брюсселі відбулися спроби владнати прикордонні суперечності між Любляною та Загребом. Адже згідно правил, країна-кандидат на вступ не повинна конфліктувати із сусідами, тим паче, із сусідом, що є членом ЄС. Проте згоди так і не дійшли, а представники Словенії продовжують блокувати частину розділів вступного плану Хорватії.
Лідери Словенії звинуватили хорватів у намаганні перекреслити кордони між цими двома республіками колишньої Югославії. Власне, суперечка виникла ще у далекому 91-му році, коли Любляна та Загреб оголосили свою незалежність. Вже тоді вздовж морських кордонів Адріатики неодноразово траплялися інциденти.
Із того часу Хорватія висуває претензії щодо морського кордону в районі Піранської затоки. Сумніву піддають також те, кому мають належати чотири селища адріатичного узбережжя.
Вето на вступ
Звучать звинувачення навіть у тому, що хорватські лідери спробували перекреслити кордони, «під шумок» переговорного процесу. Голова хорватського зовнішньополітичного відомства Гордан Яндрокович відкидає такі звинувачення.
«Хорватія ніколи не мала намірів переносити відкриті двосторонні питання з будь-якою країною до процесу вступу (до ЄС). Так само ніколи не використовувала цього процесу для попереднього остаточного вирішення будь-яких незавершених прикордонних проблем. Але Словенія хоче чогось більшого, визнаючи недійсними деякі хорватські документи, бо, мовляв, вони були використані у переговорному процесі. Але з цим ми не можемо погодитися», – заявив сьогодні міністр закордонних справ Хорватії.
Єврокомісар закликає до спокою
Навіть під час прес-конференції у Раді Євросоюзу відчувалася напруга та неприязнь, що панує між хорватами та словенцями. Єврокомісар з питань розширення Олі Рен спробував утихомирити пристрасті.
«Я можу визнати, що напруга зростає навіть у цьому приміщенні. Давайте всі разом спробуємо заспокоїтися. Насолодіться Різдвяною відпусткою. І одразу після неї почнімо думати над тим, як нам вийти з цього становища. Будь-ласка», – благав присутніх єврокомісар.
Французи, що добувають останні дні на головуванні в Євросоюзі теж закликали до дипломатичного вирішення прикордонного конфлікту. Бруно Ле Мер, новий держсекретар з європейських питань застерігав від змішування двосторонніх проблем із процедурою набуття членства.
Та не зважаючи на це, Словенія, використовуючи своє право вето, продовжує блокувати процес вступу Хорватії до ЄС. Тим часом, адміністрація Загреба все ще має надію, що змін у календарі приєднання Хорватії до співдружності не буде. Згідно з попереднім планом, переговори Брюсселя та Загреба мали б закінчитися наступного року. На 2010 рік заплановане офіційне набуття членства.
Схожі проблеми прикордонного характеру є і в Туреччини, іншої країни-кандидата. Керівництво Кіпру звинувачує Анкару у постійному переслідуванні дослідницьких суден у морській зоні, призначеній для газової та нафтової експлуатації.
(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG