Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: Переговори з «Газпромом» – на завершальній стадії


Голова правління «Нафтогазу України» Олег Дубина заявляє, що переговорний процес з російським «Газпромом» про постачання і транзит газу 2009 року перебуває на завершальній стадії.

«Сьогодні ми перебуваємо на фінальній стадії переговорного процесу. Втім, як і місяць тому. Усі необхідні документи для контрактації з нашими російськими колегами підготовлені та узгоджені сторонами», – зазначив Дубина.

Водночас голова «Нафтогазу» додав, що, «на жаль, фінансові проблеми, які виникли через кризу, нестабільність українського валютного ринку та чимала заборгованість внутрішніх споживачів призвели до зриву графіка платежів за імпортний газ».

«Саме фінансове питання стало каменем спотикання для завершення переговорів», – зазначив Дубина.

За його словами, «розрахунки з постачальником імпортного газу (компанією «РосУкрЕнерго») здійснюють постійно».

«Щойно на рахунок НАКу надходять кошти від споживачів, їх одразу ж спрямовують на придбання валюти і розрахунки за імпортний газ. Знову ж таки, акцентую увагу на тому, що сьогоднішня ситуація на світових фінансових ринках неабияк ускладнює залучення позикових коштів. Але ми прагнемо залучити необхідні ресурси для виконання наших фінансових зобов'язань», – сказав голова «Нафтогазу».

За даними «Газпрому», Україна заборгувала за постачання газу у вересні-листопаді 2,4 мільярда доларів, а також повинна сплатити відсотки за відстрочення платежів.

Російська сторона заявила, що перехід на довгострокові газові контракти з Україною можливий лише за умови повного погашення заборгованості.

XS
SM
MD
LG