Доступність посилання

ТОП новини

Запалення Різдвяних ілюмінацій – одна з новітніх британських традицій


Великобританія -- різдвяна ялинка на Трафальгарской площі у Лондоні
Великобританія -- різдвяна ялинка на Трафальгарской площі у Лондоні

Лондон – Хоча запалення святкових вогнів є давньою традицією у багатьох християнських країнах, в останні десятиріччя публічне запалення ілюмінацій напередодні Різдвяних свят стало загальновизнаною світською подією у Великій Британії. Політики і знаменитості мають за честь запалити ілюмінації у найпрестижніших місцях британської столиці, де відтак море електричного вогню палає після сутінок до кінця першого тижня січня.

У Великій Британії ялинка, прикрашена запаленими вогнями, стала поширеним явищем за правління королеви Вікторії на зламі 19-20 сторіч. Але публічна демонстрація розкішних ілюмінацій в громадських місцях є традицією останніх кількох десятиріч. Запалення вогнів і заходи навколо цієї події влаштовують місцеві органи влади або підприємці.
Різдвяні вогні використовуються найрізноманітнішим чином: вони оздоблюють велетенські ялинки, встановлені на головних майданах міст, прикрашають дерева на вулицях і в парках, заливають вогнем визначні будівлі, міські ратуші, супермаркети й пам’ятки, обвивають ліхтарі на головних вулицях столиці – Лондона.
Зокрема, щорічна акція запалення вогнів на головній торговельній вулиці Лондона – Оксфорд Стріт, яка має неперевершені ілюмінації, вже протягом десятиріч, є однією з найбажаніших подій у календарі як для мешканців і гостей міста, так і для власників крамниць. Цього року, наприклад, перед запаленням вогнів на спеціально змонтованій великій сцені тут співали актори одного з найпопулярніших фільмів року – мюзиклу Mamma Mia та учасники не менш популярного телешоу X Factor. А запалили вогні співачки групи Sugababes.
«Мені хотілося залучити таку собі дитячість Різдва»
Пол Дарт є дизайнером, якому належать ідеї Різдвяних прикрас на багатьох лондонських вулицях. Він розповів, що хотів передати в декораціях цього року: «Мені хотілося залучити таку собі дитячість Різдва, те, що ми пам’ятаємо ще з дитячого садка, де робили паперові ланцюжки і розвішували їх. Для багатьох із нас це було вперше у житті, коли ми прикрашали добре знайомий нам простір. Коли ми робимо це великого, велетенського розміру – це вже стає гігантською скульптурою, витвором мистецтва».
Цього року вогні на ще одній центральній вулиці – Ріджент Стріт запалили учасники рок-групи McFly. Над вулицями дільниці Карнабі літає 13 величезних надувних сніговиків, а самі вулиці також прикрашено гарними світловими інсталяціями.
А на головному майдані столиці – Трафальґарському, як це вже стало традицією, вогні на височезній норвезькій Різдвяній ялині, що є щорічним подарунком Норвегії британцям, запалив мер Осло в присутності мера Лондона і лорда-мера Вестмінстера. Хори з Англії й Норвегії співали чудові Різдвяні коляди.
(Лондон –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG