Доступність посилання

ТОП новини

«Екологічні» горнята та перевернуті ялинки – Європа готує різдвяні дарунки


Брюссель – Комерційні експерти висловлювали сумніви щодо обсягів цьогорічної торгівлі напередодні Різдва, яке Європа святкує 25 грудня. Проте, «полювання» на різдвяні подарунки для рідних та близьких у країнах Заходу, хоч і почалося дещо пізніше, але нічим не відрізняється від попередніх років. Як і минулого року, хітом продажів є електроніка. Проте, серед розмаїття ідей подарунків були й досить оригінальні й екзотичні.

Незвичні чи екзотичні подарунки до Різдва в країнах Західної Європи користуються особливим попитом. Помічено, що через економічні негаразди європейці дещо відтягували день закупів. Та напередодні Свят-вечора розпочалося справжнє полювання на подарунки.
На вершині «подарункового хіт-параду» – електроніка
Як і минулого року, найпопулярнішими у Франції, Голландії чи Бельгії виявилися електронні технічні новинки. За свідченнями відвідувачів та працівників супермаркетів МР3-програвачі, ІPod, цифрові фотоапарати, різноманітні види компактної комп’ютерної пам’яті та електронних ігор знову опинилися на вершині «подарункового хіт-параду».
Заможніші споживачі зупиняються на IPhon та інших дорогих мобільних телефонах. Цікаво, що заміна «мобільника» чи улюбленої електронної іграшки на Різдво тут стає новою традицією молодого покоління.
Проте, часто різдвяні вимоги скромніші. Так, Рішар Верлі, працівник Європейської Комісії у Брюсселі, каже, що цьогоріч утримається від електронних пристроїв для свого сина. «Він надто багато часу проводить біля комп’ютера. Тому на Різдво мій син отримає трохи кишенькових грошей, а потім на Новий рік під час розпродажу ми разом купимо йому новий одяг. Отже, цей рік буде швидше «текстильним» ніж «електронним», – зауважив Рішар Верлі.
А от представники старших вікових груп віддають перевагу світильникам, що імітують схід сонця, супроводжуваний звуками природи широкого вибору – від морського прибою – до жаб’ячого квакання. Як повідомили Радіо Свобода в одній із брюссельських крамниць, чималим попитом серед старших споживачів користуються електронні фотоальбоми і програвачі вінільних платівок. Особливо, з дизайном у стилі 70-х, але з найсучаснішим електронним начинням.
Із-поміж оригінальних подарунків слід відзначити будильник для тих, хто важко прокидається. У зазначений час звучить делікатна сирена і на пристрої починає крутитися щось на кшталт пропелера гелікоптера. Швидкість обертів зростає з плином часу і врешті-решт, верхня частина будильника злітає та здійснює посадку в іншій частині кімнати. Сирена зупиниться, тільки коли господар власноруч поверне пропелер на його місце.
Горнятковий бум
А от у лондонському Сіті зафіксований справжній бум навколо іменних горнят. Англійці зробили їх ще більш персональними. На дні горнятка є спеціальний корок, без якого, скажімо, ваші колеги по роботі, не зможуть ним скористатися. Також великим попитом у британській столиці користуються різдвяні ялинки, що встановлюються вверх дном. Перевернуті ялинки ввійшли в моду саме через свій нетрадиційний вигляд. Для них навіть розроблена ціла лінія спеціальних декорацій.
Цікаво, що у паризькій галереї «Лафайєт» доволі популярним є дарунок екологічного спрямування – горня під назвою «глобальне потепління». Наливаєш гарячий напій – і зображення континентів на зовнішньому боці горнятка звужуються. Оригінальна ілюстрація того, як від нагрівання атмосфери підвищується рівень світового океану. Цікаво, що екологічні тенденції у виборі подарунків помічені не лише у Франції.
Працівник Європейської Комісії Рішар Верлі зазначає: «Є чимало людей, що шукають дарунки, так би мовити, збалансовані. Я зустрічав людей, що бажали купити речі з екологічних матеріалів. Або таких, що хотіли придбати річ, вироблену в країнах, що розвиваються. Тому, цього року, порівняно з минулими, побільшало «етичних» дарунків».
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG