Доступність посилання

ТОП новини

Грузія і США планують підписати двосторонню хартію


Прага – Сполучені Штати підтвердили, що вони ведуть переговори про підписання двосторонньої хартії про стратегічне з Грузією, подібної до тієї, яку вони нещодавно підписали з Україною. Таким чином США, на думку аналітиків, посилають сигнал про те, що вони не приймають претензії Кремля на «особливі зони впливу», якими Москва вважає територію колишнього Радянського Союзу.

Державний департамент США офіційно підтвердив, що Вашингтон і Тбілісі ведуть переговори щодо тексту нової двосторонньої угоди, котра, як сказано у заяві держдепартаменту, має посилити партнерство між двома країнами і поглибити Євроатлантичну інтеграцію Грузії.
У заяві, оприлюдненій у вівторок, також сказано, що майбутня хартія намітить план співпраці, спрямованої на допомогу Грузії у посиленні її безпеки, демократії та ринкових реформ.
Грузинський президент Міхеїл Саакашвілі покладає великі надії на майбутній документ, який, за його словами, перетворює Грузію та США на «стратегічних» партнерів.
«Америка ще ніколи не називала Грузію своїм стратегічним партнером у жодній заяві, у жодній угоді. Якщо слово «стратегічний» з’явилося у наших стосунках, це буде найбільш красномовною відповіддю на агресію проти Грузії, на постійні спроби знищити її та розірвати її на шматки», – заявив Саакашвілі.
Згідно з повідомленням грузинських засобів масової інформації, угода має бути підписана ще до кінця року.

Хартії допоможуть Грузії і Україні в інтеграції до НАТО

Наприкінці минулого тижня подібну угоду Сполучені Штати підписали з Україною. Вона, серед іншого, передбачає посилення підготовки українських вояків у рамках програм НАТО та відкриття американської «дипломатичної присутності» в Криму.
Десять років тому США уклали подібні двосторонні угоди з країнами Балтики. Цей документ, на думку аналітиків, пізніше спростив їхній вступ до НАТО у 2004 році.
В інтерв'ю Радіо Свобода голова парламентського комітету Грузії з Європейської інтеграції Давид Дарчіашвілі висловив сподівання, що угода з Тбілісі відіграватиме подібну функцію.
«З цією угодою грузинсько-американські стосунки будуть ще міцнішими і набудуть рис стратегічного партнерства, що у свою чергу посилить процес інтеграції в НАТО», – наголосив Давид Дарчіашвілі.
Під час грудневого засідання міністрів закордонних справ НАТО Грузія та Україна не отримали План дій щодо членства в НАТО, але їм пообіцяли посилене партнерство.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG