Доступність посилання

ТОП новини

«Пізніше біля вертепу люди збираються, співають колядки» – отець Олександр


Київ – Зранку над центром Києва пливуть церковні дзвони: урочисту пісню заводять «голоси» Лаврських храмів та Михайлівського Золотоверхого собору – аж ось до них долучається басок костьолу Святого Олександра. Особливо дзвінко та святково розноситься мелодія дзвонів над Києвом у християнські свята, і вже її чути з особливими – Різдвяними – мотивами. Костьол Святого Олександра – пам’ятка українського бароко, унікальний з точки зору акустики храм – пройшов крізь лихоліття воєн, революцій, радянського режиму. І, як стверджують київські історії, «вийшов переможцем»: храм відновлено і як пам’ятку, і як місце, куди людина приходить послухати Слово Боже, сповідатись і отримати настанови духовних отців. Як відродився храм, як готувався до Різдва Христового? – про це розповів Радіо Свобода настоятель костьолу Святого Олександра, отець Олександр.

– Можемо на це питання дати відповідь у двох площинах – і у духовній, і у, скажімо так, у матеріальній. Так як віруюча людина в усьому помічає Боже провидіння і Божу опіку, так і справа повернення храму – то Божа справа. Бачите, свого часу Господь допустив, щоби цей храм забрали, але віра у серцях людей не згасла. І разом з поверненням храму ми спостерігаємо, як відроджується віра. Навіть сам цей чинник, такий матеріальний – сам цей храм – він теж є знаком, і для віруючої людини це справді святе місце. Не тільки в якому людина перебуває фізично, а це для неї такий вимір земного подорожування. І тому в цьому вимірі матеріальному це нам допомагає. І Богослужінням усе не обмежується, як власне й кожної християнської церкви. Тут ми теж вчимося.

– Тобто, храм також відіграє і певну просвітницьку роль?

– Бачте, це не тільки літургія, не тільки приготування до свята – ця звичайні, як кажемо, сірі будні дні. І власне храм – тут добре допомагає його специфіка: зранку до вечора він відчинений. І справді може зайти кожна людина, тільки щоб ця людина якісь норми виконувала, які личать порядній, освіченій і культурній людині. Це теж якийсь момент істини. Отже, і в цьому храм допомагає. І як ви побачили, убранство костьолу є досить скромне. Ця скромність – вона якась така підкреслена. Вона спонукає думати, що добре, коли у житті наші справи укладаються просто, чітко і ясно.

– Костьол Святого Олександра – це також осередок культури...

– Із Божою поміччю і з людською добротою вдалося цей храм відновити. Вічне устремління людини до Бога – його нічим не замінити. Для людини теж властиве і одним із вимірів ушляхетнення є справа творення культури, переживання культури. У храмі події культурного плану відбуваються: фестиваль літургійних мес, концерти духовної і класичної музики, часами симфонічної. Будуть і Різдвяні концерти, колядки.

– А як у храмі Святого Олександра Різдво відзначають?

– Літургія є дуже урочиста. Але дух Різдва – так є – він повинен проникати, і він проникає у наші домівки, і до нашого оточення. Вершина Літургійного святкування – це Богослужіння, Служба Божа. А пізніше біля вертепу люди збираються, співають колядки. Є така гарна у нас традиція, що священики відвідують своїх парафіян із душпастирським візитом. Власне у часі Різдва, щоб цей дух радості, це відчуття перебування Бога серед нас ми відчули – і святкуємо присутність Бога серед нас.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG