Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі пропонує обмежити повноваження президента Грузії


Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі пропонує внести зміни до Конституції, за якими президентські обов’язки скорочуються, а парламент отримує нові права.

У комітеті з юридичних питань парламенту Грузії кореспондентові Радіо Свобода підтвердили, що напередодні тут отримали пропозиції глави держави.

Ініціативи Саакашвілі мають розглянути в Бюро парламенту, потім пропозиції обговорюватимуть із громадськістю, а вже приблизно за місяць їх розгляне парламент.

Щодо того, які саме повноваження президента скоротять, то, як пояснила керівник парламентського комітету з процедурних питань Хатуна Гогорішвілі, йдеться, зокрема, про право президента розпускати парламент.

Якщо в нинішній редакції Конституції глава держави має право розпускати законодавчий орган фактично на свій розсуд, то поправки передбачають обмеження цього права лише деякими випадками: при виникненні нездоланних суперечностей між законодавчою та виконавчою гілками влади, наприклад, щодо затвердження нового держбюджету.

Таким чином, на думку експертів, президент Саакашвілі робить крок назустріч опозиції і намагається пом’якшити політичну напруженість у країні.

XS
SM
MD
LG