Доступність посилання

ТОП новини

Уряд розробив Концепцію державної етнонаціональної політики України


За повідомленням прес-служби Кабінету Міністрів, законопроект було схвалено на засіданні уряду в суботу.

Концепція має стати орієнтиром для органів державної влади при вирішенні завдань етнонаціонального розвитку та регулювання міжетнічних відносин. Документ передбачає вдосконалення нормативно-правової бази у сфері міжнаціональних і міжрелігійних відносин, вивчення процесу етногенезу й історії переселення представників української нації та меншин. Також документ має забезпечити рівність між громадянами країни, які належать до української нації, і меншин, як і посилити відповідальність за розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі, сказано у повідомленні.

До того ж, у законопроекті заплановано розробку та виконання державних цільових і регіональних програм розселення, облаштування, соціальної адаптації та інтеграції в суспільство осіб, депортованих за національною ознакою, які повернулися на постійне місце проживання до України, зокрема етнічних українців, репресованих за ідеологічні переконання.

Реалізація концепції передбачає затвердження і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя. Але водночас гарантується збереження і розвиток мов національних меншин, а також створення у місцях їх компактного проживання умов для виховання і навчання рідної мови.

XS
SM
MD
LG