Доступність посилання

ТОП новини

Євроколією із Європи до України. Мрії чи реальність?


Львів – Нідерландський уряд виділив 133 тисячі євро Львову для розробки проекту будівництва євроколії. Але щоб реалізувати його потрібні ще інвестиції. Вузька колія європейського стандарту дасть можливість швидко і комфортно мандрувати з будь-якого куточка Європи в Україну і навпаки. Загалом проект сягає 400 мільйонів євро. Чи реально знайти такі гроші для реалізації проекту за нинішньої політичної та економічної кризи в Україні?

Цього року польське місто Краків відвідали 12 мільйонів туристів, а Львів близько півмільйона. І однією з причин туристичної непривабливості міста Лева є відсутність швидкого залізничного сполучення між Європою та Україною.

Відомо, що європейські туристи люблять мандрувати залізницею, як і, зрештою, ділові люди. Потяг рухатиметься зі швидкістю 160 кілометрів на годину і у Перемишль зі Львова можна буде доїхати за 30-40 хвилин, а не 4 години, як нині, непотрібно буде здійснювати численні пересадки з потяга на потяг, їдучи у Мюнхен, Відень чи Варшаву. Скажімо, квиток зі Львова у польську столицю має коштувати 30 доларів.

Непрості 85 кілометрів до Європи

За гроші Європейського Союзу Польща уже модернізує євроколії до фінської затоки і від Вроцлава до українського кордону. Відтак, Україні потрібно збудувати 85 кілометрів колії за європейськими стандартами і для цього знайти фінансування, а це близько 400 мільйонів євро.

Начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міськради Сергій Кіраль зазначив в коментарі Радіо Свобода, що проект підтримує нідерландський, польський і німецький уряди, за гроші яких невдовзі розроблять концепцію будівництва євроколії.

Український уряд підтримує проект, але за певних умов

Вроцлав, Краків і Львів входять до ІІІ міжнародного транспортного коридору, який простягнувся на більше аніж 1600 кілометрів і охоплює території Німеччини, Польщі, України.

Євроколія має з’єднати німецький Дрезден, польські Вроцлав, Краків і Жешів, український Львів, а в планах і Київ.

У сусідній Польщі 75% проекту фінансує Євросоюз, водночас Міністерство транспорту і зв’язку України підтримує будівництво євроколії, але за умови, що Львів знайде інвесторів. У нинішній економічній, а особливо політичній кризі в Україні, іноземні інвестори не поспішають вкладати гроші.

У січні до Львова прибудуть керівники польської залізниці і мова йтиме про залучення іноземного фінансування проекту «Євроколія».

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG