Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» готується припинити газопостачання до України


«Газпром» сьогодні сформував оперативний штаб, який розпочав підготовку до можливого припинення поставок газу в Україну.

Про це повідомив голова правлiння російського «Газпрому» Олексiй Мiллер в ефiрi телеканалу «Вести».

Він вкотре пiдтвердив: якщо не буде укладений контракт на постачання газу з українською стороною, росiйська компанiя вже з 1 сiчня припинить поставки до України.

«Рахунок вже пiшов на години», – заявив Міллер.

Заява голови правління «Газпрому» означає, що черговий раунд переговорiв з головою правлiння «Нафтогазу України» Олегом Дубиною, який триває вже другий день, не має результатiв.

Вчора Міллер заявляв, що в разі переходу на ринкові ціни вартість газу для України може зрости до 418 доларів за тисячу кубів із 1 січня.

Українська сторона має намір укласти з російськими колегами прямі довгострокові газові контракти. Головною умовою для цього є погашення «Нафтогазом» всiєї наявної заборгованостi за наданий газ.

До кiнця року українській компанії необхiдно заплатити понад 2 мільярди доларів, проте, за даними росiйської компанiї, Україна не має можливостi погасити цей борг у необхiднi термiни грошовими коштами.

«Газпром» пропонував «Нафтогазу» зарахувати цю суму в рахунок оплати за майбутнiй транзит росiйського газу до Європи, проте українська сторона поки що не прийняла цiєї пропозицiї.
XS
SM
MD
LG