Доступність посилання

ТОП новини

«Дорогий 2009-й, допоможи виграти в лотерею!»


Італія. Квитки національної лотереї
Італія. Квитки національної лотереї

Рим – У прогнозований рік економічної рецесії багато хто в Італії дивиться у майбутнє бентежно і непевно. Та про тотальний песимізм говорити зарано: італійці традиційно вірять в удачу і продовжують шукати щастя, граючи в лотереї.

Завітне новорічне бажання таке маленьке, як лотерейний квиток. Щоб легше пережити скруту або й змінити життя у новому році, жителі сонячного півострова покладаються на фортуну.

Навіть коли люди менше купують, більше економлять, в пунктах продажу лотерейних квитків цей факт не має підтвердження. Більшість галузей звітують про збитки, а державний сектор із розповсюдження ігрових білетів і премій – єдиний, що міцно тримається на плаву.

Продавець квитків синьйор Ґабрієле кризи не відчуває, навпаки, вона йому ще й на руку. Поведінку своїх клієнтів він пояснив так: «Нині в італійців немає надії досягти бажаного лише завдяки роботі, немає довіри і до наших політиків. Тож в очікуванні змін на краще люди не перестають мріяти, вони грають в лотереї, сподіваються таким чином реалізувати власні мрії».

За опитуванням місцевих медіа, половина респондентів хотіла б виграти у новому році мільйон євро. Інша половина мріє про гарну подорож, щоб розвіяти сірі будні. Чималий відсоток італійців починає новий рік із думкою придбати власний дім. І багато хто впевнений знайти щастя та спокій в обіймах родини.

Криза як шанс порятунку

Стосовно ж поліпшення власного і національного добробуту, то тут з року в рік оптимістів меншає. А в період економічної стагнації й поготів. Кожний четвертий італієць боїться втратити робоче місце, понад 80 тисяч сімей не спроможні виплачувати банківські кредити.

ОБСЄ прогнозує, що оздоровлення італійської економіки почнеться з 2010 року. Цьогоріч зростання ВВП скоротиться ще на 1 процент, а рівень безробіття підвищиться із 6 до 8 відсотків.

Та, за висновками Інституту соціоекономічних досліджень Censis, фінансова криза, побоювання громадян можуть спричинити позитивні зміни для країни, як це сталося у післявоєнний період.

Президент Інституту Джузеппе Де Ріта зазначає: «Криза – це також можливість впорядкувати внутрішні процеси. Це шанс і для підприємств, і для сімей також, коли вони змінюють стиль споживання, а значить вчаться краще розпоряджатися власними ресурсами».

На думку соціологів, країна стоїть перед викликом: чи зможе вона вдало скористатися можливостями, які має. Зокрема, гарантувати зайнятість 4 мільйонам іммігрантів, надати більше прав і повноважень слабкій статі.

Цього року Італія має скласти важливий іспит на міжнародній політичній арені. У 2009-му Рим перебирає головування у «Групі Восьми». У липні на острові Сардинія відбудеться саміт восьми світових лідерів. На підготовчі роботи передбачено 800 мільйонів євро. Реорганізація північного архіпелагу Магдалена триває вже півроку. Попередня зустріч у Японії засвідчила, що за сучасної міжнародної ситуації зібрання «Групи Восьми» стає формальним ритуалом. Тому саміт на Сардинії має показати: стане ця зустріч черговою чи останньою?

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG