Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відкрили пам’ятник Степанові Бандері


У день 100-річного ювілею від дня народження провідника ОУН Степана Бандери в Івано-Франківську відкрито і освячено пам’ятник видатному діячеві українського національно-визвольного руху.

Урочистості розпочалися на Вічевому майдані. Після покладання вінків та квітів борцям за Незалежність України урочистою ходою івано-франківці та гості міста рушили до Європейської площі, де встановлено пам’ятник.

В урочистостях взяли участь громадськість міста, народні депутати, внук Степан Бандера.

Були покладені квіти до монумента і від Президента України Віктора Ющенка.

Автор пам’ятника – львівський художник Микола Посікіра.

Постать Степан Бандери на фоні Хреста і тут же Меморіальний комплекс, що має стати пантеоном героїв.

У комплексі вже зібрані портрети учасників національно-визвольних змагань, створені прикарпатськими художниками, а протягом року завдяки краєзнавцям, історикам музейний комплекс доповнюватимуть експонатами.

Вартість спорудження меморіального комплексу і пам’ятника в Івано-Франківську – близько 7 мільйонів гривень. Збір коштів було оголошено на початку року.

За словами міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, це не просто пам’ятник Степанові Бандері, а всім героям, що брали участь в національно-визвольних змаганнях. І важливо відновити правдиву історію для всіх українців.

В майбутньому планують відзначати річниці з дня народження Степана Бандери не лише у Старому Угринові, де він народився, а й в Івано-Франківську, біля цього пам’ятника і меморіального комплексу.

2008 рік на Прикарпатті був проголошений Роком Степана Бандери.

За два останні роки в області встановлено шість пам’ятників провідникові ОУН.

XS
SM
MD
LG