Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко направив лідерам 8 держав та до Єврокомісії листи щодо газу


Президент Віктор Ющенко надіслав листи федеральному канцлеру Австрії Вернеру Файману, прем’єру Італії Сільвіо Берлусконі, канцлеру Німеччини Анґелі Меркель, Президентам Словаччини Івану Гашпаровичу, США – Джорджу Бушу, Угорщини – Ласло Шойому, Франції – Ніколя Саркозі, Чехії – Вацлаву Клаусу таголові Європейської Комісії Жозе Мануелеві Баррозу.

В. Ющенко повідомляє про те, що впродовж 2008 року українська сторона вела складні переговори з Росією щодо умов постачання в Україну російського природного газу та його транзиту через територію нашої держави до інших європейських країн у 2009 і наступних роках.

«Під час переговорів українська сторона дотримувалася домовленостей, досягнутих Президентами обох держав 12 лютого 2008 року, і взаємних зобов'язань, зафіксованих у Меморандумі між Урядом Російської Федерації і Кабінетом міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 року», – наголошує глава держави.

У листах міститься пояснення того, що, зокрема, положення Меморандуму передбачають, що при виконанні українською стороною своїх зобов'язань щодо розрахунків за поставлений українським споживачам природний газ з 1 січня 2009 року будуть встановлені прямі довгострокові відносини між ВАТ Газпром і НАК «Нафтогаз України» щодо поставок і транзиту російського природного газу.
Окрім того, Меморандумом також передбачено поетапний перехід протягом трьох років до ринкових, економічно обґрунтованих і взаємоузгоджених цін на російський природний газ для споживачів України і тарифів на його транзит через територію України.

«Українська сторона 30 грудня 2008 року повністю розрахувалася з постачальником за природний газ, отриманий у поточному році», – запевняє Президент України європейських колег.

У листах повідомлено, що українська сторона продовжує переговори з російськими партнерами на основі положень згаданих Меморандуму і домовленостей.

XS
SM
MD
LG